Ceaiul de tei-un ceai banal cu efecte extraordinare



   Florile de tei au utilizari cu efecte extraordinare atat in tratarea unor afectiuni, cat si in cosmetica. Iata cateva dintre ele...


  Ceaiul de tei cu efectele benefice si contraindicatiile sale este inca, unul din cele mai consumate ceaiuri din tara noastra si nu numai.

  Consumat zilnic datorita aromei deosebite, banalul ceai  de tei are efecte binefacatoare importante pentru mentinerea sanatatii organismului dar si unele contraindicatii ce trebuiesc stiute inainte de a-l consuma.

  Luna Iunie este luna in care teii infloresc si ne bucura cu mirosul lor deosebit, relaxandu-ne. 

  De cate ori puteti, adunati flori de tei impreuna cu familia, un moment deosebit, cu efecte benefice pe viitor. Nimic nu se poate compara cu un ceai cald de tei cu o lingurita de miere atunci cand afara este frig. 

  Culegeti-le, uscati-le la soare si puneti-le in saculeti de tifon. Va vor fi de folos pe perioada iernii. Iata cum...


  Indicatii terapeutice ale florilor de tei


-baia de aburi cu flori de tei declanseaza transpiratia. Acelasi efect il are si consumul unei cesti de ceai cald, indulcit cu putina miere sau nu. Transpiratia este importanta in tratarea gripei si racelii deoarece, in acest mod, se elimina din organism toxinele.


-o tuse care se mentine de mult timp este tratata usor daca se consuma zilnic cate doua cani de ceai din flori de tei (o cana dimineata si una seara).

-daca simtiti, dupa o raceala, ca mucusul inca persista pe caile respiratorii, consumati cate o cana de ceai, seara.

-este de ajutor si in cazul tratarii racelilor de la nivelul rinichilor.

-este de ajutor in cazul starilor febrile prin producerea transpiratiei, cu efect de racorire a corpului.

-binecunoscut remediu in cazul starilor nervoase determinate de stres. Este folosit in caz de insomnii, stari de agitatie si nervozitate.

-scade tensiunea arteriala la persoanele ce sufera de hipertensiune,

-are efecte binefacatoare asupra sistemului digestiv, in caz de contipatie.

-elimina durerile de cap ce au ca si cauza starile de stres, nervozitate, o tensiune arteriala crescuta sau raceala.

-se pot introduce in cada, fie sub forma de ceai concentrat fie, sub forma de ulei esential de tei, pentru a elimina starea de oboseala acumulata peste zi.

-laringita se trateaza inhaland vapori de ceai de flori de tei sau facand gargara cu ceai de tei in care se adauga un varf de cutit de bicarbonat.

  Astfel, asa cum am observat, florile de tei au proprietati:

-antiseptice,

-sedative,

-dezinfectante,

-diuretice.

  Utilizarea florilor de tei in cosmetica


  Cunoscute mai mult cu efecte benefice in tratarea unor afectiuni, florile de tei sunt utilizate, cu efecte deosebite, si in cosmetica. Iata cateva recomandari:

-daca aveti cearcane, aplicati zilnic, pana la ameliorare, timp de 10 minute comprese caldute cu ceai din flori de tei. Eu am descoperi ca, fara probleme poti pune direct pliculetele de ceai inmuiate intai in putina apa calduta, cat sa inceapa sa infuzeze.

-daca vreti ca bronzul fetei sa se mentina mai mult timp, tamponati fata cu un ceai facut din flori de tei, sunatoare, musetel si menta.

-pentru a va catifela pielea, de 2 ori pe saptamana, faceti baie in care adaugati ceai concentrat de flori de tei. Pentru ten, dupa ce va curatati bine fata de impuritatile adunate peste zi, tamponati-o cu un tampon inmuiat in ceai caldut sau direct, cu un pliculet, lasati sa intre in piele si clatiti cand se usuca sau chiar a doua zi dimineata.

  Contraindicatiile consumului de ceai de flori de tei


Desi este un ceai consumat zilnic, acesta are cateva contraindicatii de care trebuie sa tinem seama.

-nu trebuie consumat de catre persoanele ce sufera de hipotensiune arteriala,

-nu este indicat baietilor si barbatilor in general, deoarece are efecte negative asupra activitatii sexuale prin scaderea tensiunii arteriale,

-nu trebuie dat bebelusilor deoarece blocheaza absorbtia de fier,

-tot in cazul bebelusilor, acest ceai deshidrateaza datorita efectelor sale diuretice si a maturizarii incomplete a rinichilor,

-gravidele nu trebuie sa consume in ultimul trimestru de sarcina acest ceai deoarece acesta subtiaza sangele si creste riscul aparitiei hemoragiei,

-nu este recomandat a fi consumat de persoanele care sufera de anemie,

-soferii nu trebuie sa consume ceai dimineata, deoarece poate provoca somnolenta,

  Ceaiul de flori de tei se consuma pe loc, proaspat, deoarece daca se lasa de pe o zi pe alta, devine toxic. 

  



Comentarii