Cardamomul, un condiment cu efecte regeneratoare

Cardamomul-un-condiment-cu-efecte-regeneratoare
Cardamomul, un condiment cu efecte regeneratoare

   

    Cardamomul este un condiment oriental cu efecte tonice si regeneratoare deosebite.








  Cardamomul este un condiment nou intrat in bucataria noastra dar, pe care tarile orientale il folosesc de secole. India, China, Ceylon sau Orientul mijlociul sunt tari care il folosesc de peste 3000 de ani datorita proprietatilor sale deosebite.

  In Antichitate, era folosit atat de greci, cat si de romani si egipteni.

  Cardamomul este intens utilizat in industria alimentara, in industria parfumurilor, in industria bauturilor alcoolice dar si in industria farmaceutica. In orientul mijlociu este un condiment des folosit in prepararea cafelei, dandu-i acesteia o aroma deosebita.

  Afectiuni tratate cu cardamom


  Cardamomul are efecte protectoare asupra sistemului digestiv, prevenind si tratand ulcerul. Reduce si tratateaza leziunile ce apar pe traiectul sistemului digestiv datorita virusului pilori sau a celor cauzate de administrarea pe termen lung a aspirinei, medicament cunoscut pentru efectele sale negative asupra sucului gastric si a peretilor intestinali. Are efecte antispastice si carminative, calmand durerile abdominale si favorizand evacuarea gazelor intestinale.

  Acest condiment este folosit si in tratarea diareei.


 Studii recente au demonstrat ca administrarea de cardamom este mai eficienta decat tratamentul pe baza de ranitidina.

  Cercetarile au demonstrat ca acest condiment are puternice proprietati antimicrobiene tratand afectiunile cauzate de diversi microbi precum E-colli, M. luteus, Candida albicans P aeruginosa.

  Efectele sale antimicrobiene sunt de ajutor si in tratarea afectiunilor bucale, a rosului in gat, a laringitei, a durerilor in gat si a raguselii. 

  Diferente de sensibilitate la administrarea de cardamom s-a observat la P aeruginosa si Stafilococul auriu. In timp ce asupra P. aeruginosa are un efect scazut, in cazul stafilococului auriu situatia se prezinta invers, avand un efect puternic de eliminare a acestuia din organism.

  Afectiunile cardiace si cele hepatice beneficiaza si ele de pe urma administrarii de cardamon, acesta avand efecte antioxidante. Administrarea de 3gr de cardamon pe zi, timp de 12 saptamani au demonstrat ca acest condiment are efecte de scadere a hipertensiunii arteriale, scazand, intr-o masura mica si nivelul de fibrinogen si lipide din sange. Asadar, este de ajutor persoanelor la care hipertensiunea arteriala este de grad 1.

  In ceea ce priveste sanatatea ficatului, introducerea acestui condiment in alimentatie restabileste activitatea enzimatica a ficatului, reducand in acelasi timp nivelul total de bilirubina. 

  In cazul ficatului supraincarcat cu fier, administrarea lui restabileste nivelul normal a fierului, avand un efect de protectie.

  Colesterolul scade spre un nivel normal daca introducem in alimentatia noastra zilnica cardamomul.

  Daca esti obosita, cateva picaturi de ulei esential de cardamom te vor linisti, tonifia si regenera.


  Este un excelent tratament impotriva lumbagoului. Masarea spatelui cu ulei esential de cardamom, diluat cu putin ulei de masline sau floarea soarelui, va va atenua durerile.

  Daca adaugati in ceai putin cardamom, acesta iti va elibera caile respiratorii si vor atenua tusea si bronsita.

  Si activitatea sexuala se imbunatateste daca mesteci cateva seminte de cardamom, indiferent daca esti femeie sau barbat.

  Cardamomul se consuma ca atare, mestecandu-se boabele, sub forma de ulei esential sau tinctura sau adaugandu-se in ceai sau cafea.













Comentarii