Prima baita a bebelusului



  

 Prima baita a bebelusului poate fi pentru unele mamici o piatra de hotar, o adevarata provocare. 


  


  Cu aceasta ocazie, se poate apela la ajutorul bunicilor sau a unei rude care a trecut deja prin aceasta experienta.



  Prima baita se face in momentul atunci cand bontul ombilical a cazut iar, bebelusul nu are febra sau nu este racit.

  Aceasta are o importanta deosebita deoarece de felul cum se desfasoara prima baita depinde modul in care sugarul va accepta sau nu baita mai tarziu. Orice greseala va duce la refuzul bebelusului, refuz exprimat la inceput prin plans, ca si reflex de aparare. O baie prea rece sau una prea fierbinte va duce la acceptarea dificila a acesteia chiar si de catre copilul mai mare.

  Conditiile din locuinta sunt un factor important in stabilirea primei baite. Astfel, trebuie sa tinem cont de temperatura camerei in care se va face baita, ora la care se face baia.

  Asadar, temperatura camerei in care urmeaza sa fie imbaiat bebelusul trebuie sa varieze intre 22 si 24 de grade; la nou-nascut temperatura optima este de 24 de grade iar, la copilul mai mare de pana la 22 de grade. Usile si geamurile vor fi bine inchise chiar si vara pentru a se evita ca nou-nascutul sa nu raceasca de la curent. Cada, prosopul de sters, samponul, uleiul de corp, scutecul si hainutele vor fi asezate la indemana mamicii.



  Cada va fi spalata si clatita bine inainte de a pune apa calda in ea. Temperatura apei se controleaza cu un termometru de baie si va trebui sa aiba intre 36,6-37 de grade, urmand ca pe parcursul baitei sa mai fie incalzita putin, verificand-o cu cotul. Temperatura apei va fi dictata de preferintele copilului deoarece bebelusii au pielea mult mai fina decat a noastra si percep mult mai intens caldura. Sunt bebelusi care accepta temperaturi mai ridicate dar altii vor refuza apa prea calda.

  Nivelul apei nu trebuie sa depaseasca jumatatea caditei, la inceput chiar fiind recomandat sa fie apa chiar mai putina, tinandu-se cadita pe un plan inclinat  pentru ca in apa sa intre doar corpul nou-nascutului, fara cap, acesta putand fi sustinut de un prosop. Pe masura ce mamica va deprinde mai bine tehnica imbaierii bebelusului se va putea adauga mai multa apa si se va putea renunta la prosopul de sustinere a capului.

  Tehnica propriu-zisa de imbaiere

-se dezbraca nou-nascutul si se face igiena intima;

-se trece mana stanga pe sub capul bebelusului astfel incat capul (ceafa) sa se sprijine pe incheietura mainii iar palma sa tina bebelusul de sub bratul stang al acestuia;

-cealalta mana libera a mamei va fi folosita la spalatul bebelusului;

-se incepe mai intai cu spalatul fetei si a capului dupa care se sapuneste bine corpul si se clateste cu apa din cadita;

-fata se poate spala cu apa dintr-un lighenas separat;

-daca miscarile sunt facute cu calm iar, temperatura apei este acceptata de bebelus, acesta va incepe sa bata apa cu piciorusele; mai tarziu, bebelusii de peste 2 luni vor incepe sa se joace cu apa;

-se intoarce copilul pe burtica, incheietura mainii stangi a mamicii sustinand acum gatul cu barbia nou-nascutului;

-se sapuneste si se clateste bine corpul bebelusului. O atentie deosebita se va da toaletei genitale la fetite: se va spala bine toate cutele si pliurile, pornind din fata in spate. La baieti nu este nevoie de ingrijiri speciale. Aici si acum poate fi momentul incercarii blande a decalotarii in caz de fimoza.



  Trebuie evitat ca bebelusul sa stea prea mult in apa sau ud deoarece nou-nascutii percep foarte repede frigul. Baia ar trebui sa nu dureze mai mult de 3-5 minute. Pe masura ce bebelusul creste, durata baitei va putea fi marita. Se va pune bebelusul pe un prosop mare pregatit anterior, se va acoperi si se va sterge repede de apa. Acesta va fi imbracat imediat si bagat in patut si invelit bine. O alta metoda de scoatere a nou-nascutului din apa este  punerea pe pieptul mamei a prosopului cu coltul pentru capul bebelusului sub barbia mamei. Copilul va fi scos cu spatele si pus in aceeasi pozitie pe prosopul tinut de mama. Coltul prosopului aflat sub barba mamicii va acoperi capul bebelusului iar lateralele se vor impaturi peste corpul acestuia. Pus pe pat sau pe masuta de schimbat se va continua uscarea temeinica a lui.

  Imediat dupa baita nou-nascutul va fi alaptat si daca baita a decurs bine acesta va adormi relaxat.

  Cand se va face baita?

   Cea mai buna perioada pentru baita este seara, intre 2 alaptari. Bebelusul nu trebuie alaptat inainte de baita dar nici nu trebuie sa fie flamand. Asadar, un interval optim al baitei ar fi intre orele19 si 20.


Comentarii