Asimilarea mineralelor in organism


Asimilarea-mineralelor-in-organism
Asimilarea mineralelor in organism

    Mineralele au un rol important in activitatea organismului nostru. Acestea sunt esentiale vietii. 


 Mineralele participa la reglarea echilibrului acid-baza, in contractia musculara, in activitatea enzimelor, in mentinerea sanatatii si a activitatii intregului organism.


  Metabolismul reprezinta totalitatea proceselor de sinteza, asimilare, de degradare si de dezasimilare, pe care le sufera substantele dintr-un organism viu.


  Mineralele nu pot fi sintetizate de catre organism si trebuie aduse din alimente.

  Unele minerale actioneaza prin declansarea de reactii chimice, altele asigura supravietuirea unor microorganisme, iar altele participa la producerea unor substante ce sunt utilizate de diferite sisteme organice precum cel nervos, hormonal, altele ajuta la transformarea glucidelor si lipidelor in energie, etc.

  Metabolismul sodiului

  Din totalul de sodiu care se regaseste in organism, aproape 30 % este fixat in sistemul osos. Acesta se regaseste in organism sub forma de clorura de sodiu, o parte legata de proteine, iar restul se afla sub forma de bicarbonat de sodiu in toate lichidele organismului.

  Sodiul se absoarbe in organism la nivelul intestinului subtire si se elimina prin transpiratie, rinichi si o mica parte prin scaun.

  Metabolismul sodiului este reglat hormonal de catre aldosteron, secretat de glandele suprarenale. Eliminarea sodiului din organism este reglata de catre rinichi in functie de aportul de sodiu. Daca aportul de sodiu este scazut atunci creste absorbtia acestuia in intestin.



  Metabolismul potasiului

  Potasiul are rol in mentinerea excitabilitatii neuromusculare si in mentinerea echilibrului electrolitic. Este un reglator important al tensiunii arteriale si are un rol important in declansarea secretiei de adrenalina.

  El se retine din carne, peste, legume precum spanac sau rosii, se distribuie imediat la celule si apoi se elimina pe cale renala.

  In caz de efort potasiul se elimina in cantitati mari datorita consumului sau in timpul contractiei musculare.

  Metabolismul calciului

  Calciul este un mineral esential organismului. Se regaseste in toate lichidele organismului si in toate tesuturile solide. Aproape 99 % din calciu se regaseste in sistemul osos, iar restul ajuta in activitatile musculare, nervoase si cardiace. 

  Calciul care se regaseste la nivelul sangelui, calciul ionic este legat de proteine.

 Pe langa rolurile cunoscute, calciul are rol important in coagularea sangelui, in mentinerea ritmicitatii inimii, in excitabilitatea neuro-musculara, in producerea laptelui.

  Acesta se elimina pe cale intestinala si doar o mica parte pe cale renala. 

 Reglarea metabolismului calciului este realizata de catre parathormonul care creste calcemia si de catre calcitonina tiroidiana care scade nivelul de calciu din organism.

  Metabolismul fosforului

  In organism, fosforul se gaseste intr-o proportie de 80 % in oase, sub forma de fosfat de calciu si de magneziu. Este al doilea mineral, ca importanta din organism.

  O atentie deosebita trebuie data consumului excesiv de sucuri acidulate care au un continut mare de acid fosforic. Acesta determina o scadere a absorbtiei calciului dar si o scoatere a acestuia din oase, putand provoca hipocalcemie.

  Acesta se absoarbe in organism prin intestin si se elimina prin urima si fecale. Eliminarea acestuia din organism este reglata de parathormon.

  Metabolismul sulfului

  In organism, sulful se regaseste sub forma de sulf proteic (cisteina si insulina) sau sub forma de sulf care intra in compozitia chimica a mucopolizaharidelor. 

  Se absoarbe sub forma de aminoacizi sulfurati si se elimina, o parte pe cale renala si o parte prin piele prin descuamarea stratului cornos (matreata), caderea parului si a unghiilor.

   Metabolismul fierului

  In organism se gasesc 4-5 gr de fier sub forma de hemoglobina, mioglobina si citocromi. 

  Dupa ce este absorbit de organism, fierul se transforma in fier feros, trece in ficat, in maduva osoasa si in alte organe. Depozite de fier se gasesc in ficat si splina.

  Principalul rol al fierului este de transportor al oxigenului molecular la tesuturi.

  Fierul care rezulta din distrugerea hematiilor nu este eliminat, ci este depozitat si refolosit la formarea de noi globule.




  Metabolismul clorului

  Acesta se afla in lichidele extracelulare alaturi de sodiu. Se absoarbe prin intestin si se elimina pe cale renala, prin transpiratie si mai putin prin fecale.

  Clorul are rol in reglarea presiunii sangelui, a PH-ului si in producerea acidului clorhidric din sucul gastric.

  Metabolismul iodului

  Organismul contine cu aproximatie 20-30 mg de iod. Cea mai mare cantitate de iod se regaseste in tiroida. 

  Se absoarbe prin intestin si se elimina prin rinichi, piele si saliva. 

  Cel mai important rol al iodului este acela de sinteza a hormonului tiroidian.

  Reglarea in ansamblu, a tuturor mineralelor din organism se realizeaza prin centrii nervosi din hipotalamus, iar pe cale intercelulara, prin glanda hipofiza, tiroida, paratiroide si suprarenale.