Importanta alimentatiei mamei care alapteaza


Importanta-alimentatiei-mamei-care-alapteaza
Importanta alimentatiei mamei care alapteaza
  

  Fiind unica sursa naturala de alimentatie, laptele matern este un aliment vital pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a sugarilor. 



  Laptele matern permite o acomodare deplina a nou nascutului la viata extrauterina.



  Laptele  matern este alimentul cel mai bine suportat de sugar, se digera foarte usor, este lipsit de microbi, daca se are grija de igiena sanului inainte si dupa alaptat, contine vitamine si minerale necesare pentru o buna dezvoltare a micutului, diferiti fermenti si, foarte important, anticorpi (substante cu actiune antimicrobiana).

  In burtica mamicii, bebelusul este hranit prin sangele mamei, asadar tot ceea ce mamica mananca trece in sange si ajunge la copil; bun sau rau. Asadar, aportul vital de vitamine si minerale, bebelusul si-l ia din depozitele mamicii.

  Asa cum, in timpul sarcinii, doctorii prescriu mamicilor complexe de vitamine si minerale, tot asa ar trebui sa fie si dupa nastere, deoarece rezervele din aceste substante importante sunt cu mult diminuate, trecand prin sange la bebelusii din burtica.

  Aceste vitamine si minerale trebuie sa fie de buna calitate, dintr-o sursa cat mai aproape de cea naturala pentru ca mamica si copilul sa se bucure pe deplin de efectele lor.

  Nu de multe ori auzim de mamici care alapteaza si la care apar carii sau bebelusi care au probleme in dezvoltarea sistemului osos si nu numai. Asa vedem importanta unei alimentatii bogate in minerale si vitamine.

  Cea mai importanta vitamina pentru a avea un bebelus sanatos si o mamica in plina forma este vitamina C (cauta in blog alte postari despre vitamina C).Nevoile cantitative de vitamina C sunt acoperite, la bebelusii alaptati exclusiv la san, din legumele si fructele pe care mamica le consuma. Dar, acestea nu reusesc sa acopere necesarul de vitamina de care este nevoie, atat pentru bebelusul in crestere, cat si pentru mamica aflata in plina perioada de recuperare. Aceste legume si fructe vor trebui suplimentate cu vitamine si minerale sub forma farmaceutica.

  Un sfat, cel mai bine se asimileaza vitaminele si mineralele daca sunt luate separat, pe rand, cate o saptamana, deoarece sunt multe dintre ele care blocheaza absorbtia altora.

  La sugarii alimentati artificial se va administra, incepand de la o luna, cate 50 mg pe zi, sfaramata in putin ceai, intre 2 mese. Aceasta cantitate este importanta la sugarii care primesc o cantitate mica de sucuri de fructe sau deloc.

  Asadar, mamica ce alapteaza trebuie sa aiba grija, atat pentru sanatatea bebelusului, cat si pentru a ei, sa consume cat mai multe alimente cu un continut mare de vitamine, minerale si proteine.

  Sucurile proaspete (cauta in blog despre proprietatile sucurilor proaspete din fructe si legume), aduc un aport important de vitamine si minerale. Ele sunt mai usor de consumat si, intr-o cantitate acceptabila de suc avem o cantitate sportita de substante nutritive. Pentru mamicile aflate tot timpul in miscare, este mai usor de facut un suc care sa contina mai multe protii de legume si fructe, decat sa stea toata ziua sa rontaie ba un mar, ba un morcov sau o tufa de patrunjel....



  Cateva retete de sucuri proaspete 

(despre proprietatile acestor legume si fructe cautati in etichetele blogului)


  Milk-shake de banane cu sfecla rosie

-se pun in blender 2 banane, o cana de lapte, la temperatura camerei si o jumatate de sfecla rosie mai mica, la care adaugam, dupa gust, o lingurita sau doua de miere. Se amesteca si se consuma. Simplu si usor....(vedeti postarea despre proprietatile sfeclei rosii)



  Milk-shake de banane cu afine

-se pun in blender 2 banane, 2 linguri de afine si o lingura sau 2 de miere, se mixeaza si gata...un milk-shake delicios si plin de vitamina C si alte substante care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si a digestiei.



  Suc proaspat de afine si patrunjel

-se pun in blender sau storcator 2 linguri de afine, o cana de apa si o jumatate de legatura de patrunjel (cu sau fara codite) si o lingurita sau 2 de miere. O adevarata bomba de vitamina C.







Suc proaspat cu lamaie si ghimbir

-2 morcovi, un mar sucul stors de la o jumatate de lamaie si o bucata de aproximativ 2 cm de radacina de ghimbir spatata si curatata de coaja. Se dau prin blender asu, dupa gust prin storcator, se adauga o lingurita sau doua de miere. Aceasta reteta va va inviora inca de dimineata si este de folos si persoanelor care vor sa scape de cateva kilograme.



  Amestec de fructe de padure

-cumparati la caserola sau congelate amestec de fructe de padure (capsuni, afine, zmeura, mure), se amesteca cu un mar, o piersica (dupa preferinte) si o lingurita 2 de miere. Se dilueaza cu putina apa daca se face la blender.