Enurezisul nocturn la copii si adulti-tratament naturist


Enurezisul-nocturn-la-copii-si-adulti-tratament-naturist
Enurezisul nocturn la copii si adulti-tratament naturist
  Enurezisul sau urinarea involuntara, reprezinta eliminarea completa a urinii, in mod incostient. 



  Acest lucru se intampla mai ales pe timpul noptii si, in special la copiii aflati la varsta la care controlul voluntar al minctiunilor nocturne trebuia sa se fi instalat deja (peste 2 ani pana la maxim 4, 5 ani).

  Desi de cele mai multe ori este o chestiune de imaturitate a sistemului nervos central, totusi exista cazuri in care enurezisul este simptomul unei afectiuni.



  Enurezisul este intalnit la 10-15% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani. Frecventa enurezisului scade la 7 % in cazul copiilor cu varsta pana in 8 ani si la 1% in cazul copiilor de pana in 14 ani. Acesta poate fi intalnit si la adulti, in cazul persoanelor in varsta, obeze, a femeilor insarcinate sau care sufera de prolaps uterin.

  Controlul voluntar al urinarii apare in jurul varstei de 15-18 luni pentru urinarea diurna, ziua si de 2-3 ani in cazul urinarii nocturne, dar aceste valori difera, totusi de la copil la copil. Copilul va fi pus pe olita dupa varsta de 12-15 luni.

  Enurezisul predomina la baieti si poate fi si mostenita genetic de la parintii copilului. Acesta apare, de regula la o ora din momentul adormirii. Copilul se agita in somn, vorbeste inteligibil si isi duce mainile spre vezica, elimina urina si adoarme apoi linistit.

  Pe langa situatiile in care enurezisul este un simptom al unei afectiuni, el apare, de cele mai multe ori, pe fondul unor cauze psihologice.

  Exista si situatii in care enurezisul apare si pe timpul zilei, de obicei la copii de gradinita sau scoala primara, anxiosi sau care au trecut prin niste situatii mai deosebite precum separarea de parinti la ora culcarii, stres emotional la gradinita sau scoala.

  Alte situatii in care poate aparea urinarea involuntara, fara a fi considerata simptom al unei afectiuni, sunt: 

-hiperprotectia materna,

-in caz de descarcare tensionala, in cazul copiilor ce provin din familii nevrotice, lipsa afectivitatii mamei, stari de anxietate sau insecuritate,

-negativism, ca o forma de protest,

-in caz de nevroza infantila ce este insotita de instabilitate motorie, tulburari de comportament.

  Ca si simptom al unei afectiuni, enurezisul se intalneste in afectiuni medulare sau uretro-vezicale (stenoza de meat urinar, cistite, uretro-trigonite, infectii urinare), dar, si in diabetul insipid si cel insipid.

 


 Cum tratam natural enurezisul sau urinarea involuntara



-copilul va fi dus inainte de somn la baie,

-seara nu i se vor da multe lichide,

-va fi trezit la ore fixe sa mearga la baie, dupa cum urmeaza: in prima saptamana se va trezi la ora 12, in a doua saptamana la ora 1 si, tot asa, in fiecare saptamana, pana cand va fi trezit dimineata, la ora 7.

-cand va fi condus la baie trebuie sa urmarim ca, copilul sa fie complet treaz,

-se urmareste ca, macar o perioada, copilul sa doarma cu fata in sus,

-in baita de seara i se vor adauga cateva pliculete de ceai de sunatoare sau coada soricelului sau cateva picaturi de tincturi din aceste plante,

-copilul trebuie sa umble, in casa, cat mai mult in picioarele goale, pe timpul verii si cu sosetele subtiri pe timp de iarna,

-vara, se lasa copilul cu piciorul gol prin iarba,


-intern, se vor adauga, in ceaiul sau apa de baut a copilului cateva linguri de ceai de sunatoare sau coada soricelului ( daca este mai mare va bea cate o cana repartizata pe parcursul unei zile),

-se pot da 3 linguri pe zi de sirop de ienupar,

-se dau sucuri facute la blender sau storcator din diferite fructe, dar care trebuie sa contina si o lingurita de merisoare ( sau sirop de merisoare diluat cu apa),

-se va incerca indepartarea factorilor care pot provoca stresarea copilului,

-se va da ceai de urzica amestecat intr-un alt ceai care il prefera copilul,

-nu trebuie certat daca a urinat involuntar in pat.

  In tratamentul enurezisului la adulti se consuma ceaiurile amintite mai sus, cate 3 cani pe zi si se vor consuma zilnic 2-3 linguri de merisoare.  Daca apare pe fondul unei cistite se fac spalaturi cu ceai concentrat de galbenele, musetel si se consuma zilnic, 2 cani de ceai de galbenele.