Beneficiile alaptarii pentru mama si bebelus


Beneficiile-alaptarii-pentru-mama-si-bebelus
Beneficiile alaptarii pentru mama si bebelus
  Laptele matern este alimentul cel mai important al nou nascutului. Acesta este cel care ajuta bebelusul nou nascut sa se adapteze la viata extrauterina. 


  Laptele matern ofera vitaminele si mineralele de care are atata nevoie pentru a creste sanatos, contine anticorpi care sa il protejeze pe urmatoarele luni de diferite boli si diferiti fermenti care il vor ajuta la digestie.




De ce trebuie alaptat nou-nascutul

  Laptele matern este singurul aliment care se digera usor si in totalitate in stomacelul mic, care de abia acum incepe sa secrete fermenti digestivi. De abia dupa cateva luni, sucul gastric si fermentii secretati de stomacelul nou-nascutului pot digera si alte alimente decat laptele matern.



  Un litru de lapte de mama contine:

-aproximativ 870 g de apa,

-15 g albumine,

-35-40g  grasime,

-70 g lactoza,

-vitamine, minerale, ale caror cantitati variaza de aportul din alimentatia mamicii,

-anticorpi,

-fermenti digestivi,

-700 de calorii.



  Laptele matern prezinta variatii in functie de perioada lactatiei, de ora, de zi, in functie de alimentatia mamei, chiar si in perioada aceluiasi supt: la inceput este mai sarac in grasimi, iar, spre final, mai bogat. Cantitatea laptelui depinde de puterea cu care suge bebelusul dar si de cantitatea de lichide consumate de mamica si de starea psihologica a acesteia (daca este stresata din diferite cauze, cantitatea de lapte va fi mai mica).  

 Daca apare o diminuare a cantitatii de lapte, mamicile trebuie sa puna la piept bebelusul la 3 ore intrucat suptul este cel mai bun stimulent al lactatiei. Inainte cu 10-15 minute de fiecare supt se va bea cate100-200 ml de apa, limonada sau ceai. Berea, supele nu cresc cantitatea de lapte mai mult decat alte lichide. Se va evita consumul de ceapa si usturoi, deoarece aroma va schimba gustul laptelui si multi dintre copii vor refuza sanul. Sunt interzise bauturile alcoolice in totalitate deoarece acesta trece in lapte si ajunge la bebelus provocand intoxicatie grava.

  Nu se ofera imediat ce cantitatea de lapte matern a scazut, biberon cu supliment pentru ca cel mic va alege varianta cea mai usoara, dar, nu neaparat cea mai sanatoasa.

  La unele mamici poate aparea "furia laptelui" o secretie puternica de lapte, care se va domoli in cateva zile.



  Exista cazuri in care mama acopera deficitul de lactatie cu lapte de vaca. Acest lapte prezinta, la aceasta varsta frageda a bebelusului foarte multe inconveniente: are o compozitie nepotrivita pentru nou-nascut, se poate usor infecta cu microbi, prin fierbere isi pierde din substantele nutritive. (pentru mai multe amanunte despre laptele de vaca  Indicatiile si contraindicatiile laptelui de vaca )

  In primele 6-7 zile dupa nastere, mama secreta un lapte care are in compozitia sa compusi care se aflau si in serul sanguin cu care se hranea bebelusul in burtica, numit colostru. Este un lapte special, menit sa asigure echilibrarea organismului bebelusului si adaptarea sa la noul mediu. Este foarte bogat in albumine, substante imunizante, in saruri minerale si sarac in cazeina, grasime si lactoza.  



  Colostrul are 500-700 de calorii, are culoare galbuie si in cateva zile se transforma in lapte. 


  De ce este bine pentru mamica sa alapteze

-femeia care alapteaza se reface mai usor dupa nastere,

-se creeaza o legatura mai puternica intre mama si copil, chiar si fizic, prin secretarea unor hormoni,

-este mai calma,

-sugarul alaptat se dezvolta mult mai bine,

-un copil hranit integral de la san nu va suferi de infectii intestinale de origine alimentara.