Indicatiile saunei si a baii de aburi


Indicatiile-saunei-si-a-baii-de-aburi
Indicatiile saunei si a baii de aburi

    Efectele saunei si a baii cu aburi asupra starii de sanatate sunt imediate, indiferent daca o facem pentru relaxare sau pentru tratarea unor afectiuni.




  Sauna este o metoda eficienta de detoxifiere a organismului.
  


  Ce se intampla in organismul nostru in timpul saunei?


 Cand intra in contact cu caldura, vasele de sange se dilata, sangele urca la suprafata, porii se deschid si, prin transpiratie, se elimina toxinele.

  Urmata de iesirea la aer rece sau de un dus cu apa calduta, sauna intensifica schimburile metabolice din organism. 

  Inainte de a intra in sauna se face un dus si apoi se intra pentru un interval de 10 minute, interval suficient pentru a face organismul sa transpire si sa elimine toxinele. Temperatura saunei este in general de 70-120 de grade, stabilita in functie de rezistenta organismului. In timpul saunei se poate face un masaj cu o manusa aspra sau celebrele pachete cu nuieluse de mesteacan. La iesirea din sauna se face un dus caldut sau se intra pentru cateva minute intr-un bazin cu apa rece pentru a crea acel soc termic ce va intensifica schimburile metabolice. Aceasta baie sau dus cu apa calduta este urmata de un moment de relaxare pe o bancuta sau sezlong sau de un masaj, pentru a lasa timp inimii sa revina la ritmul normal.


  Sauna este o metoda eficienta de detoxifiere a organismului, de calire, de scadere in greutate si de tratare a unor afectiuni. Ea este indicata persoanelor obeze in curele de dezintoxicare, persoanelor care sufera de guta, artroza, acnee, afectiuni ale sistemului respirator, sportivilor de performanta pentru o recuperare mai rapida dupa antrenamente si pentru relaxare.

  Este contraindicata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, ateroscleroza, afectiuni ale inimii, tuberculoza, diferite afectiuni in stare acuta, litiaza renala sau persoanelor care sufera de claustrofobie.




  In functie de motivul pentru care facem sauna, putem adauga diferite arome de uleiuri esentiale sau ceaiuri concentrate. Astfel, putem picura cateva picaturi de: 

-ulei esential de rozmarin sau lavanda daca suferim de reumatism,

-uleiuri esentiale cu efecte bactericide si antivirale precum cele de eucalipt sau lavanda,

-daca avem nasul infundat, putem folosi eucalipt, menta sau rozmarin,

-pentru a reduce stresul, pentru relaxare, vom folosi, la sauna cateva picaturi de ulei esential de santal, rozmarin, busuioc sau magnolie care destreseaza si tonifiaza respiratia.



Sauna la tine acasa

  Daca aveti o retinere in a folosi saunele publice, puteti sa va bucurati de efectele acestora si acasa. Tot ce trebuie sa faceti este sa fierbeti apa. Oala cu apa se aseaza pe jos, in baie se ia un taburet sau un scaun din plastic, se pune in fata oalei si, asezandu-va pe scaun, trebuie sa va acoperiti cu o patura. Se sta timp de 10-15 minute. Daca nu suportati prea bine aburul, folositi o patura veche la care trebuie sa faceti un orificiu pe unde sa scoateti capul, corpul ramanand in totalitate sub patura. In jurul gatului se pune un prosop. Aceasta metoda este ideala pentru copii. In acest mod se poate sta mai mult.

  O alta metoda este sa folositi un scaun cu spatar. Va asezati pe scaun cu fata la spatar si puneti oala cu apa fierbinte in fata voastra dupa care va acoperiti cu acea patura.



  Pentru efecte terapeutice mai puternice, in apa fierbinte folosita se pot adauga diferite plante medicinale:

-menta pentru desfundarea cailor respiratorii,

-musetel, in caz de raceala, insomnie, spasmofilie, crampe musculare sau dureri de spate,

-tei, pentru relaxare, insomnii sau raceala,

-flori de fan pentru artroze, 

-obligeana pentru tulburari de crestere la copii, rahitism,

-muguri de pin si ace de brad pentru insomnii, nevroze sau afectiuni ale aparatului respirator,

-salvie pentru oboseala sau afectiuni reumatice,

-lamaie pentru celulita, edeme sau oboseala.

  La aceasta sauna improvizata acasa se pot folosi si uleiurile esentiale prezentate mai sus.

  In Finlanda, tara natala a saunei, aceasta era folosita si ca sala de nasteri sau salon pentru bolnavi, pe timpul iernii.