Respiratia corecta ne scapa de stres, insomnii si anxietate

  

Respiratia-corecta-ne-scapa-de-stres-insomnii-si-anxietate
Respiratia corecta ne scapa de stres, insomnii si anxietate


  Toata lumea respira dar, nu toata lumea stie sa respire corect. 




 Prin inspiratie noi introducem in organismul nostru aer ce contine 25% oxigen iar, la expirare aerul inca mai contine 16% oxigen. Un calcul simplu arata ca noi, de fapt ne folosim doar de 9% din oxigenul pe care il inspiram. Cum putem creste concentratia de oxigen inspirat? Iata cateva metode simple...





  Beneficiile unei respiratii corecte


  Capacitatea de aer pe care o pot primi plamanii nostri este de pana la 4 litri de aer dar, noi, oamenii obisnuiti, reusim sa inspiram doar aproximativ o jumatate de litru. Astfel, cu aceasta cantitate mica de aer inspirat reusim sa umplem traheea, bronhiile si partea superioara a bronhiolelor. Raman, asadar, portiuni mari de alveole nefolosite, de unde sangele pleaca alimentat insuficient cu oxigen. Aceasta insuficienta determina o stare de semiasfixie ce sta la baza starilor de anxietate, depresiilor, scaderii raspunsului imunitar, pierderi de memorie, imbatranire prematura.

  O respiratie corecta si profunda va oxigena sangele si, astfel intreg organismul.

  

   Oxigenul este cel mai puternic detoxifiant al organismului. Este cel care hraneste efectiv sangele si celulele. Lipsa acestuia deterioreaza creierul, sistemul nervos, glandele suprarenale, rinichii, vezica biliara, ficatul, colonul sau glanda pituitara, dezechilibrand activitatea organismului.



  Respiratia si stresul


 Este cunoscut faptul ca, in general, persoanele afectate de stres, respira superficial, din torace, determinand o hiperventilatie care oboseste organismul si nu ii ofera cantitatea optima de oxigen, amplificand astfel, starea de anxietate, ajungandu-se pana la acele celebre atacuri de panica, urmate, in unele cazuri, chiar de lesin.
  

  Respiratia superficiala, datorita stresului va va determina sa nu puteti gandi limpede, sa aveti probleme de coordonare si de echilibru.

  Stresul, prin rapiditatea si superficialitatea respiratiei oboseste muschii respiratori, mareste efortul de respiratie si ii micsoreaza randamentul.

  O respiratie corecta, profunda scade ritmul cardiac si pulsul, oxigeneaza sangele, creste randamentul organismului  si, astfel, il mentinem sanatos. 

  

Exercitii pentru o respiratie corecta


  O respiratie corecta ne va imbunatati performantele fizice si psihice ale organismului nostru. Iata cateva exercitii care ne vor mari capacitatea pulmonara si cantitatea de oxigen din sange..

  • postura corpului este importanta pentru a avea o respiratie corecta si profunda; pozitia cocosata, aplecata de umeri, limiteaza cantitatea de aer inspirata.




  • un exercitiu important este sa ne tinem respiratia, cu plamanii plini, timp de 4-6 secunde. Astfel, dublam cantitatea de oxigen absorbita. 



  • aerisiti casa si locul de munca de mai multe ori pe zi,



  • cand sunteti afara, incercati de mai multe ori intr-o zi sa respirati profund, intr-un loc unde aerul este mai curat,



  • pentru a va energiza organismul respirati in 4 timpi astfel: 


-expirati aerul pe care il aveti deja in plamani, lin, continuu, numarand in gand pana la 4,

-cu plamanii goliti, tineti-va respiratia cat numarati din nou pana la 4,

-inspirati lent, continuu, din nou numarand pana la 4,

-cu plamanii plini, tineti-va din nou respiratia si numarati pana la 4. 



  Repetati de mai multe ori pe zi acest exercitiu. Respiratia completa, care umple plamanii cu aer revitalizeaza, curata si intareste organismul. 



  • ca sa respirati corect trebuie doar sa relaxati muschii stomacului si sa inspirati lent, pana simtiti ca baza stomacului este plin de aer- muschiul diafragmei este relaxat si plamanii sunt plini cu aer la capacitate maxima, asteptati cateva secunde si expirati pe gura.

  • pentru un somn odihnitor sau pentru eliminarea starii de oboseala:
-intr-o camera bine aerisita, intindeti-va, puneti ambele maini pe piept, la nivelul stomacului, cu degetele de abia atingandu-se,

-trageti aer in piept, numarand pana la 4, pana ce simtiti ca pieptul se ridica si degetele nu se mai ating,

-tineti-va respiratia pentru alte 4 secunde,

-expirati aerul, numarand pana la 8,

-repetati exercitiul de mai multe ori.

  Acest exercitiu va va relaxa si ajuta sa adormiti mult mai rapid, cu un somn odihnitor.




  • un exercitiu de respiratie care va va relaxa:
-intindeti-va pe podea, cu genunchii indoiti si talpile putin departate,

-asezati o mana pe abdomen si una pe piept,

-respirati, observand care mana se ridica mai intai. Daca se ridica prima cea de pe piept inseamna ca nu va folositi la maxim capacitatea pulmonara,

-trageti aer usor pe nas, numarand pana la 10,

-eliminati aerul din plamani, suierand usor printre buze, apasand, in acelasi timp, usor abdomenul inferior pentru a elimina aerul statut,

-inspirati din nou, fiind atenti la mana de pe stomac, pusa chiar deasupra buricului, cum se ridica,

-expirati, la fel, printr-un suierat si ajutati la eliminarea intregii cantitati de aer, prin apasarea mainii pe stomac.

  Exercitiul trebuie sa fie facut incet si calm.