Indicatiile hormonilor glandei hipofize
Glanda hipofiza are un rol deosebit de important in dezvoltarea, reglarea si activitatea intregului sistem endocrin.
Din punct de vedere anatomic, hipofiza prezinta diferentieri dupa varsta sau conditii de viata. Astfel, la nou nascut aceasta cantareste 0,13 g, la copiii intre 1 si 10 ani - 0,30 g, 0,53 g la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 20 de ani, iar la adulti aceasta are o greutate de 0,60 g. Femeile gravide prezinta o marire a glandei, aceasta ajungand la 1 - 1,5 g, cu o activitate intensificata. Persoanele in varsta prezinta o atrofiere a acesteia.
Sportul, mai ales efortul fizic intensiv, intensifica activitatea secretorie in perioada de efort fizic, fiind urmata, imediat dupa efort, de o diminuare a activitatii secretorii semnalata prin simptome de epuizare fizica si mentala.
Rolurile glandei hipofizei in organism
-contribuie la majoritatea proceselor morfologice, metabolice si genetice,
-influenteaza activitatea celorlalte glande cu secretie interna,
-are o relatie directa cu activitatea secretorie a gonadelor, tiroidei si suprarenalelor,
-are un rol important in stabilirea relatiilor nervoase si endocrine.
Mecanismul de functionare a glandei hipofize
Hipotalamusul secreta neuroincretul CRF care este transportat la adenohipofiza. Aceasta elibereaza hormonul ACTH, hormonul adrenocorticotrop care actioneaza asupra activitatii corticosuprarenalei. La randul ei, aceasta din urma, elibereaza hormoni corticosuprarenali precum cortizolul, care prin sange ajunge in tesuturi care reactioneaza conform mesajului transmis. In functie de feedback-ul transmis de organele efectoare, secretia de hormoni hipofizari poate creste sau scadea.
Hormonii secretati de hipofiza
1. Hormonul de crestere - somatotrop STH
Acest hormon este responsabil de:
- cresterea greutatii corporale,
-cresterea oaselor in lungime si grosime si a cartilajelor,
-de retentia de azot in organism,
-intensifica arderea grasimilor,
-favorizeaza sinteza proteinelor,
-influenteaza cresterea glicemiei prin reducerea consumului de glucoza,
-are rol in reglarea secretiei insulinei de catre pancreas.
Insuficienta secretorie a hormonului de crestere duce la orpirea cresterii, la aparitia obezitatii si la scaderea glicogenului din muschi.
2. Hormonul tireotrop - TSH
Acest hormon este cel care detine controlul asupra activitatii hormonale ale tiroidei.
O hipersecretie a acestiu hormon determina exoftalmia persoanelor care sufera de boala Basedow.
In acelasi timp, o hiposectretie a acestui hormon determina nanismul si mixedemul hipofizar care nu se pot trata prin administrarea de hormoni tiroidieni.
3. Hormonul adrenocorticotrop - ACTH sau corticotropina
Corticotropina are rol de stimulare directa a activitatii glandei corticosuprarenalei. O hipersecretie a acestui hormon este determinata de stres, efort fizic intens ce determina hipoxie (scaderea cantitatii de oxigen din tesuturi), infectii, traumatisme sau interventii chirurgicale.
4. Hormonii gonadotropi
Acesti hormoni, 2 hormoni gonadotropi si un hormon lactogen (prolactina ) sunt responsabili cu maturizarea sexuala care se manifesta, la femei prin marirea ovarelor si aparitia corpilor galbeni, iar la barbati prin cresterea si hiperfunctia testiculelor.
5. Hormonul de stimulare a foliculelor - FSH
FSH-ul are rolul de stimulare a cresterii si dezvoltarii celulelor Graaf (foliculi maturi ai ovarului), de maturizare a acestorala femei si de mentinere a structurii si functionarii canalelor seminale la barbati.
6. Hormonul luteinizant -LH
Hormonul luteinizant are un rol important la femei prin actiunea sa asupra producerii ovulatiei, dezvoltarii corpului galben si declansarii secretiei de estrogen. La barbati, acest hormon stimuleaza secretia hormonilor androgeni cu rol in dezvoltarea caracterelor sexuale barbatesti, in procesul spermatogenezei.
7. Hormonul lactogen - LTH
LTH-ul sau prolactina actioneaza asupra stimularii secretiei de lapte si stimuleaza productia de progesteron.
8. Melanotropina
-este excretata de lobul mijlociu al hipofizei si ajuta la adaptarea la intuneric si la inducerea somnului.
9. Vasopresina
Este un hormon care se gaseste in lobul posterior al hipofizei dar, care este produs de catre hipotalamus si care are efect antidiuretic (inhiba diureza si care actioneaza asupra presiunii sanguine, stimuleaza musculatura neteda a intestinului subtire, fiind de ajutor in tratarea constipatiei cronice. Dereglarea producerii acestui hormon duce la aparitia simptomelor diabetului insipid, adica eliminarea de cantitati mari de urina diluata.
10. Ocitocina
Ocitocina este un hormon a hipofizei cu rol in stimularea contractiei uterului in momentul travaliului, in stimularea lactatiei dupa nastere si in momentul actului sexual, la stimularea contractiilor uterului pentru a ajuta la aspirarea spermei in interiorul acestuia.