Varza, o leguma medicament
Varza, o leguma aparent banala, are cateva proprietati terapeutice care o transforma dintr-o leguma oarecare intr-o leguma medicament.
Aceasta contine: glucide, vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E, vitamina U, calciu, potasiu, fier, siliciu, clorofila.
Indicatii terapeutice ale verzei
Datorita continutului de vitamina U, varza ajuta la cicatrizarea ulcerelor gastrice si duodenale si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.
Anemia se poate trata cu varza deoarece aceasta contine fier si clorofila, care ajuta la cresterea productiei de hemoglobina, avand astfel proprietati antianemice.
O alta proprietate importanta a acestei legume este cea revitalizare si de reducere a nivelului stresului datorita substantelor sale antioxidante. Deoarece contine vitamine antioxidante precum vitamina A, E sau C, beta-caroten sau seleniu, varza ajuta in lupta organismului impotriva factorilor nocivi ce imbolnavesc organismul si ajuta la transformarea triptofanului in serotonina.
Varza are actiune diuretica si anticancerigena, luptand, mai ales impotriva cancerului de colon.
Intern, varza mai este de ajutor in caz de alcoolism, bronsite, afectiuni reumatice.
Extern, ea este folosita in caz de: abcese, varice, ulcer varicos, acnee sau furuncule.
Exista persoane care digera destul de greu varza sub forma de salata si, de aceea, ea poate fi consumata si sub forma de suc proaspat alaturi de morcovi sau napi.