Veninul de albine indicatii si contraindicatii terapeutice

Veninul-de-albine-compozitie-indicatii-terapeutice-tratamente
Veninul de albine- compozitie, indicatii terapeutice, tratamente



     Veninul de albine este folosit din antichitate pentru a trata diferite afectiuni. Diferite cercetari au demonstrat eficacitatea acestuia in tratarea, in special a afectiunilor reumatismale dar, nu numai.



  Compozitia veninului de albine

  Veninul de albine se prezinta ca un lichid incolor, dens. Are un miros caracteristic de miere si gust amarui. In aer se solidifica, eliberand compusii volatili. Daca este inghetat, veninul de albine nu isi pierde insusirile.



  Odata introdus in organism, veninul de albine are efecte locale sesizabile precum inrosirea locului de aplicatie, tumefierea, incalzirea pielii, senzatii de arsuri si durere medie. Aceasta reactie apare, de obicei imediat dupa aplicare si se poate manifesta pe parcursul a cateva ore, pana la 2 zile.

  Veninul de albine care are cea mai mare putere de vindecare este cel care este luat de la albine in timpul verii si a toamnei.

  Acesta contine proteine, sulf, fosfor, calciu, acid formic.





  Indicatiile terapeutice ale veninului de albine

-ajuta la mentinerea coagularii sangelui,

-mentine activitatea normala a sistemului imunitar,

-stimuleaza functiile glandelor suprarenale si hipofizei, fiind de ajutor in tratarea alergiilor,

-ajuta la scaderea tensiunii arteriale,

-se utilizeaza in tratarea endoatritei,

-ajuta in caz de hipotiroidie,

-trateaza ulcerele gastrointestinale,

-are efecte antimicrobiene puternice, mai ales asupra celor gram-pozitive ca: escherichia coli, staphilococcus aureus, streptococul hemolitic, euglena viridis, paramoecium caudatum.





  Asadar, veninul de albine este folosit cu succes in tratarea mai multor afectiuni precum: endoarterita, ateroscleroza vaselor periferice, ulcer, tromboflebita, boala hipertonica (reduce spasmele si imbunatateste irigatia tesuturilor), afectiuni ale sistemului nervos periferic ( afectiuni ale nervului sciatic, sau a celui femural), reumatism, artrita reumatoida (infectioasa sau deformanta), alergii (urticarii, edemul lui Quicke, febra de fan, capilarotoxicoza hemoragica), astm bronsic, afectiuni oculare (irita grava, cheratite, irita reumatica, sclerotica reumatica sau episclerita).



  Tratamentul cu venin de albine presupune si un regim dietetic special in care se consuma miere 50-100 grame zilnic si se exclud bauturile alcoolice si condimentele. Se va tine o dieta lacto-vegetarian.



  Contraindicatiile tratamentului cu venin de albine

  Veninul de albine este contraindicat in boli infectioase acute, afectiuni purulente, tuberculoza, hepatita, nefrita, diabet, anemii, predispozitii la hemoragie, in timpul menstruatiei sau in cazul insuficientei cardiovasculare.