Cauzele hipoglicemiei


Cauzele-hipoglicemiei
Cauzele hipoglicemiei

  
 Nivelul zaharului din sange este controlat de catre anumiti hormoni-insulina primara si glucagonul. 




  Acesti doi hormoni sunt secretati de catre pancreas.  Cortizolul, epinefrina si hormonii de crestere influenteaz si ei nivelul acestuia dar, intr-o masura mai mica. Cantitatea acestora scade sau creste pentru a mentine un nivel normal al zaharului.



    Procesul de mentinere a unui nivel optim al zaharului din sange

  Dupa ce mancam, nivelul de zahar creste direct proportional cu cantitatea de zahar din alimentele consumate. Daca am consumat alimente cu un indice glicemic mare, atunci   pancreasul elibereaza insulina care stimuleaza celulele din organism sa absoarba glucoza din sange, astfel scazand nivelul de zahar din sange. Daca aceasta cantitate de zahar din sange scade prea mult, atunci cantitatea de insulina eliberata de catre pancreas scade si este eliberat glucagonul care are rolul de a stimula ficatul sa transforme glicogenul depozitat inapoi in glucoza pe care o elibereaza in sange.





  Cauzele hipoglicemiei

  De cele mai multe ori se asociaza hipoglicemia cu diabetul dar, aceasta poate aparea si din alte cauze, cei drept mai rar intalnite.


-medicamentele pot cauza o stare de hipoglicemie ce este foarte greu de observat,
-hiperinsulinismul, ce poate determina o scadere a glicemiei, poate fi provocat de anumite tumori ale pancreasului sau de anumite boli autoimune,
-afectiuni metabolice genetice pot fi cauza unei hipoglicemii. Aceasta poate fi deerminata de anumite deficiente ale unor enzime sau a unor hormoni, deficiente genetice ce , de cele mai multe ori sunt diagnosticate in copilarie. Iata cateva dintre aceste afectiuni genetice ce pot determina aparitia hipoglicemiei: galactosemia, afectiuni cauzate de depozitul de glicogen, intoleranta la fructoza.
-afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor,
-afectiuni ale pancreasului,
-afectiuni ale sistemului endocrin,
-insuficienta cardiaca congestiva,
-alcoolismul cronic afecteaza capacitatea ficatului de a reface cantitatea optima de glucoza, putand duce la coma,

-hipoglicemia alimentara cand, din anumite cauze alimentele trec prea repede prin tractul intestinal iar glucoza intra rapid in sange determinand producerea unei cantitati mari de insulina. Aceasta forma de hipoglicemie apare, cel mai des in cazuri de ulcer peptic sau dupa operatii la stomac,
-hipoglicemia mai poate aparea si in timpul sarcinii
-dupa sarirea unor mese,
-in cazuri de malnutritie severa,
-la noi nascutii cu greutate mica sau a caror mama are diabet de tip 1 sau gravidic,
-un efort fizic intens prelungit. Pentru a preveni hipoglicemia se consuma glucoza proportional cu intensitatea efortului.

  Cum crestem nivelul glicemiei daca acesta este prea scazut

  Daca avem simptomele unei hipoglicemii: ameteala, oboseala, transpiratie, senzatie puternica de foame, tremuraturi sau palpitatii, se vor consuma alimente cu un indice glicemic ridicat: o bucata de paine, un mar sau un cartof fiert sau copt sau se bea 100 de ml de apa in care s-a dizolvat o lingurita de zahar.