Carenta de vitamina C si pericolele sale la bebelusi

Carenta-de-vitamina-C-si-pericolele-sale-la-bebelusi
Carenta de vitamina C si pericolele sale  la bebelusi

 

    Necesarul de vitamina C la copii  depinde direct de varsta acestora. Cu cat copilul este mai mic, cu atat nevoia de vitamina C este mai mare.

  Vitamina C apare si sub denumirile de acid ascorbic sau acid hexuronic si este intalnita sub 3 forme: enol, ceto sau dehidroascorbic.  Proprietatile vitaminei C

-este cunoscuta sub denumirea de vitamina efortului,
-are efecte antistres,
-ajuta la fixarea fierului,
-are actiune antiinfectioasa prin stimularea procesului de fagocitoza,
-are actiune antitoxica, combatand efectul metalelor toxice pentru organism precum plumbul, fierul in -exces, cupru, mercur, arsenic, aluminiu, al medicamentelor sau a toxinelor microbiene,
-inactiveaza oxidul de carbon si dioxidul de sulf,
-are efecte anticancerigene puternice,
-protejeaza oasele, articulatiile si cartilajele,
-ajuta in tratarea schizofreniei,
-ajuta la scaderea colesterolului


  Surse naturale de vitamina C

-portocale, lamai,
-patrunjel,
-fructe de padure- macese, afine,
-kiwi,
-ardei gras,
-varza.  Carenta de vitamina C si pericolele sale

  Lipsa de vitamina C la copii apare datorita unui aport insuficient exogen, din alimentatie sau datorita unor afectiuni ce determina o tulburare a absorbtiei acesteia de catre organismul copilului.

  In cazul sugarului, este necesar un aport zilnic de 5-6 mg pe kg corp de vitamina C zilnic iar, in cazul copilului scolar aportul optim de vitamina C este de 2-3 mg pe kg corp. O categorie aparte o constituie bebelusii nascuti prematur care au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C decat bebelusii nascuti la termen.

  O alta situatie in care trebuie sa suplimentam aportul de vitamina C este atunci cand organismul copilului se lupta cu o infectie, sau daca bebelusul este alimentat exclusiv cu lapte praf sau lapte de vaca.

  In starile febrile, in racelile prelungite sau in afectiunile hepatice sau in diaree si boli ce afecteaza absorbtia de vitamina C se recomanda suplimentarea acestei vitamine.


  Simptomele lipsei din organism a vitaminei C

  Primul simptom, care este de multe ori ignorat, este aparitia anorexiei, a lipsei poftei de mancare. Acest prim simptom este urmat indeaproape de tulburari de digestie, stari de iritabilitate si stationarea in greutate a copilului.

  Secundar acestor simptome, apare hemoragia gingivala care apare in jurul dintilor care se gasesc in plina eruptie, care sangereaza spontan, la cea mai mica atingere.

  Intr-o stare mai avansata de hipovitaminoza, se observa ca bebelusul sau copilul mic este, pe langa anorexic si agitat, si subfebril, cu aparitia unor afectari digestive sau respiratorii.

  De cele mai multe ori, carenta de vitamina C atrage dupa sine si o carenta de acid folic, determinand aparitia anemiei.

  La nivelul pielii se observa, in stadii avansate de hipovitaminoza, hiperkeratoze foliculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandari Tratamente naturiste-Sanatate din natura

Cautati pe blog sau web

Custom Search
© Copyright 2015. Website by Way2themes - Published By Gooyaabi Templates