Tratamentul naturist al pietrelor la rinichi |
Litiaza urinara sau renala sau pietrele la rinichi, toti acesti termeni semnifica acelasi lucru si anume, formarea de pietre, la nivelul rinichilor.
Aceste pietre se formeaza prin precipitarea unor saruri din urina: oxalati, urati, fosfati, carbonati, cistina, calciu si acid uric, care se cristalizeaza in centrul rinichiului.
In functie de compozitia lor chimica, pietrele la rinichi pot fi:
-uratice, cu un continut mare de acid uric, cu un aspect galben-brun, dure,
-fosfatice, cu un continut mare de fosfati, cu un aspect alb-galbui, de consistenta moale, sfaramicioasa,
-oxalice, cu un continut mare de oxalati, de culoare cenusie.
Cauzele formarii pietrelor la rinichi
Un factor important in formarea de pietre la rinichi il reprezinta deshidratarea, consumul insuficient de lichide ce duce la concentrare de minerale in urina.
Consumul anumitor alimente in cantitati mari care contin cantitati mari de saruri. Dintre aceste alimente amintim alimente bogate in oxalati precum spanacul, cacaoa, ciocolata sau capsunile si strugurii. Alte alimente sunt bogate in acid uric, acid ce faciliteaza formarea de pietre la rinichi: organe, ciocolata sau icre.
Si consumul in exces de ape minerale bogate in saruri de calciu poate favoriza formarea acestor pietre. Daca consumam zilnic ape minerale trebuie sa fim atenti sa verificam eticheta si sa le alegem pe cele care au o cantitate mica de substante reziduale si de calciu.
Unele boli metabolice pot fi de vina pentru aparitia pietrelor la rinichi. Diabetul favorizeaza acumularea de oxalati, guta este responsabila de cresterea concentratiei de acid uric.
Bolile intestinale precum colitele sau parazitii intestinali sunt de vina in acumularea de oxalati.
Afectiuni ale glandei paratiroide duc la cresterea concentratiei de fosfati si oxalati.
Daca ph-ul urinii este ridicat atunci se observa o concentratie mai mare de urati, in timp ce, daca urina are o aciditate scazuta, se observa o crestere a fosfatilor si a carbonatilor.
Si factorul genetic joaca un rol important in aparitia litiazei urinare.
Folosirea frecventa a antiacidelor bogate in calciu, deficientele de magneziu si vitamina B6, excesul de vitamina D pot fi de vina pentru acumularea de calciu oxalat in urina, formandu-se pietrele la rinichi.
Simptomele litiazei urinare
-dureri surde localizate in zona lombara, cand pietrele sunt localizate in bazinet, la nivelul rinichiului, doar pe partea afectata si iradiaza spre organele genitale si spre coapsa,
-dureri localizate in zona vezicii atunci cand acesteasunt localizate la nivelul vezicii,
-dureri puternice, colicile renale tipice care apar in momentul angajarii in uretere a uneia sau mai multor pietre. Colicile renale sunt declansate de efort fizic, mersul cu masina, prin trepidatia corpului, tuse sau stranut ceea ce poate declansa coborarea pietrelor pe uretere.
-daca pietrele coboara pe uretere, la analize se observa sange in urina,
-agitatie, neliniste,
-senzatie puternica de a urina,
-pietrele se observa la un echograf amanuntit
Daca pietrele nu sunt inlaturate colicile renale vor recidiva, acestea vor fi eliminate ceea ce poate duce la blocarea rinichiului. Blocarea rinichiului pe mai mult de 6 saptamani poate duce la afectarea grava a acestuia, ducand la distrugerea in totalitate a lui.
Tratamentul alopat al litiazei urinare
Tratamentul litiazei urinare se face in functie decauza formarii lor. De exemplu, daca pietrele la rinichi s-au format din cauza unei afectari a paratiroidelor, cu rol in echilibrarea calciului in organism, atunci se trateaza afectiunile acestora.
-administrarea de antispastice,
-se iau masuri de eliminare a pietrelor in functie de dimensiunile sau numarul pietrelor prin consumul de ape minerale care sa schimbe aciditatea urinii. Consumul de ape minerale alcaline daca avem in vedere o litiaza urinara urica sau ape minerale acidifiante daca litiaza urinara este una fosfatica sau carbonatica.
-daca pietrele sunt prea mari se iau masuri chirurgicale de scoatere a lor prin operatie laparoscopica sau prin ultrasunete care sparg pietrele de dimensiuni mari pentru a facilita eliminarea lor pe cale naturala.
Tratamentul naturist al litiazei urinare
-consumul de ceai de coada calului sau a tincturii diluate in 100 ml de apa,
-infuzie de de coji de mere uscate, 50 g la 1 litru de apa care se bea in mai multe portii pe toata durata zilei,
-decoct de telina, care consuma la fel, pe parcursul zilei,
-se consuma dimineata, pe stomacul gol, 2 linguri de ulei de masline dupa care se sta 30 de minute pe partea afectata pentru a descompune pietrele,
-se consuma ceai de tei salbatic,
-se administreaza suplimente cu magneziu,
-se fac bai de sezut cu ceai concentrat de coada-calului care au ca efect dilatarea cailor urinare pentru a usura eliminarea pietrelor,
-se consuma ceai de sulfina cu efecte de stimulare a activitatii rinichilor si de favorizare a dilatarii cailor urinare.
-daca pietrele sunt foarte mici, nisip se recomanda tinctura de ienupar, care stimuleaza diureza si favorizeaza eliminarea pietrelor,
Dieta in litiaza urinara
Daca litiaza este una urica avem voie sa consumam: lapte si derivate din lapte, paine alba, paste fainoase, lamai, miere. Dintre alimentele interzise in litiaza urinara urica amintim: carne de vita, porc, creier, heringi, sardine, ciuperci, legume uscate, spanac, conopida, bauturi alcoolice.
Daca litiaza urinara este una oxalica, atunci avem restrictie doar la cateva alimente ca: grepfruit, lamai, mere, conopida, spanac, coacaza, prune, mazare, cartofi, ciocolata, smochine, sfecla rosie.
In litiaza urinara fosfatica sunt permise urmatoarele alimente: lapte, branzeturi, fructe, legume, ape minerale alcaline, galbenus de ou, ficat, mazare, carne de vita, oaie.
Toamna se vor face cure de struguri cate o saptamana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu