Micoza unghiilor-tratament, cauze si simptome

 Micoza-unghiilor-tratament-cauze-si-simptome
 Micoza unghiilor-tratament, cauze si simptome

    

     Micoza unghiei sau onicomicoza este o afectiune des intalnita, care da mari batai de cap atat femeilor, cat si barbatilor. Pe langa latura sa estetica, onicomicoza deranjeaza si prin greutatea cu care se trateaza.

  




    Cauzele aparitiei micozelor de la nivelul unghiilor


  De cele mai multe ori micoza unghiei este cauzata de catre ciuperci care gasesc la nivelul picioarelor terenul propice de dezvoltare; loc inchis, cu o umezeala mare si o igiena deficitara.

  Micoza unghiei este mai frecvent intalnita la persoanele care fac sport, care intra in contact cu suprafete infestate precum aparatele de fitness, piscinele sau dusurile si vestiarele comune. Igiena deficitara precum si statul prelungit incaltat ofera un mediu propice dezvoltarii acestor micoze.

  Persoanele in varsta sunt predispuse si ele, aproximativ 5% dintre acestea, sa dezvolte micoze la nivelul unghiei.

  Uneori afectarea unghiei poate apare secundar unei manifestari a unei micoze de la nivelul piciorului.


  La nivelul unghiei mainii, micoza unghiei poate aparea datorita atingerii unor obiecte infestate cu ciuperci sau ca si o intindere a micozei datorita atingerii unei portiuni de la nivelul piciorului afectat de micoza.



  Simptomele micozei unghiei

-principalul simptom este hipercheratoza, modificarea aspectului unghiei prin ingrosarea acesteia, modificarea culorii, care porneste de la baza unghiei catre varf,

-in timp unghia se ridica de pe deget pana cade,

-la nivelul degetului unghiei afectate apare o senzatie de mancarime si usturime.






Prevenirea infestarii cu micoza a unghiei

-mentineti uscata pielea piciorului,

-folositi slapi daca mergeti in locuri publice precum piscine, vestiare sau camere de hotel,

-purtati ciorapi de bumbac de calitate care absorb bine transpiratia,

-vara folositi pantofi usori, din material subtire care lasa pielea piciorului sa respire,

-curati si aerisiti pantofii cat mai des,

-spalati-va bine pe maini dupa ce faceti tratamentul micozei de la picioare.






  Cum tratam acasa usor si eficient micoza unghiei

  Desi pe piata exista numeroase solutii de tratare a micozei, acestea sunt destul de costisitoare. Si, totusi, pentru a trata eficient micoza, nu avem nevoie de o multime de creme si solutii. Cateva solutii sunt la indemana oricui si sunt usor de folosit.

  Pentru a combate senzatia de mancarime care apare la infestarea cu ciuperci a unghiei piciorului avem nevoie de un ingredient ieftin si care se gaseste in casele tuturor: bicarbonatul de sodiu.

  Se face o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, de consistenta unei smantani mai groase. Aceasta se aplica prin masaj pe unghia afectata, se lasa sa actioneze 30 de minute dupa care se clateste.

  Pentru tratarea efectiva a micozei unghiei trebuie sa aplicam pe zona afectata un unguent pe care il gasim la farmacie la un pret mult mai scazut de cat cel al solutiilor prescrise de medic sau de farmacist: crema pe baza de clotrimazol. Acesta este un unguent usor de achizitionat, fiind ieftin si usor de gasit in farmacii, iar eficacitatea lui este mult peste solutiile care apar in reclamele de la televizor.

  Inainte de aplicarea cremei pe baza de clotrimazol, se curata si se usuca foarte bine zona pe care urmeaza sa o aplicam.


  Alte tratamente care trateaza micoza unghiei

-aplicatii de alcool, otet usturoi sau miere cu propolis. Se incearca din fiecare remediu cateva zile pentru a se vedea daca este eficient,

-iaurtul natural contine fermenti lactici care schimba ph-ul zonei afectate dintr-un ph acid cauzat de ciuperca, intr-unul bazic care inhiba proliferarea micozei.

-gelul sau sprayul pe baza de aloe vera, care se foloseste dupa toaletarea riguroasa a zonei afectate,

-uleiul de levantica, ce are proprietati antifungice. Se aplica cateva picaturi si se maseaza zona pana la absorbtie,

-unguentul de galbenele, care nu trebuie sa lipseasca din nici o casa, este extrem de eficient in tratarea micozei unghiei. Aceasta se aplica de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.

-se amesteca putin ulei de masline cu unu sau doi catei de usturoi zdrobiti si se aplica pe unghia bolnava, masandu-se usor,