Artroza-tratament, cauze si simptome

Artroza-tratament-cauze-si-simptome
Artroza-tratament, cauze si simptome

 
   Artroza reprezinta o forma degenerativa de reumatism, localizata frecvent la genunchi-sub denumirea de gonartroza, la sold- cunoscuta drept coxartroza si la sira spinarii-purtand denumirea de spondiloza.





  Artroza este o afectiune degenerativa. Ea se caracterizeaza prin deteriorarea articutatiilor de la nivelul genunchilor, soldului sau a coloanei vertebrale.



  Cartilagiile articulatiilor afectate devin din ce in ce mai subtiri pana ce dispar de tot. La nivelul oaselor care formeaza articulatiile afectate de artroza apar formatiuni cunoscute sub denumirea de ciocuri sau osteofite.



  Cauzele declansarii artrozei

  Artroza apare mai frecvent la femei (70-80% din cazuri), trecute de 40 de ani si afecteaza cel mai des articulatiile genunchilor.

  De cele mai multe ori au ca si cauza declansatoare o afectiune metabolica sau endocrina. Si anumite traumatisme pot fi si ele sa fie cauza aparitiei acestei afectiuni. Alte cauze care pot duce la instalarea artrozei sunt afectiunile circulatorii si cele ereditare.



  Dupa localizare, asa cum aratat anterior, artrozele se impart in:

  Gonartroza- caracterizata prin afectarea articulatiilor de la nivelul genunchilor, ea are ca si cauza principala o tulburare endocrina precum menopauza. O alta cauza a aparitiei gonartrozei o reprezinta o afectiune metabolica precum obezitatea, sau diabetul sau chiar guta.


  Coxartroza- apare datorita unor malformatii ale soldului, unor subluxatii sau datorita unor sechele dupa niste traumatisme care au vizat soldul. Alte cauze ale aparitie coxartrozei sunt: merul, statul prea mult in picioare, obezitatea sau caratul de obiecte grele.

  Spondiloza-sunt reumatisme degenerative la nivelul coloanei vertebrale care apare mai des la barbatii de peste 40 de ani.



  Simptomele artrozei

-dureri la nivelul articulatiei afectate, pana la blocarea acesteia. In cazul coxartrozei durerea se intensifica la nivelul soldului, la anumite miscari precum incaltarea sau mers,

-aparitia, in unele cazuri a hidartrozei- apa intraarticulara,

-aparitia unor pocnituri in momentul folosirii articulatiei bolnave,

-la examen radiologic se evidentiaza ingustarea articulatiei, deformatii, osteofiti, osteoporoze, corpi liberi care reprezinta osteofiti rupti, calcifieri.

-jena functionala a articulatiei pana la blocarea efectiva a acesteia,

-in cazul spondilozei durerea iradiaza pe traiectul nervilor radiculari sub forma de nevralgii si apar excrescente osoase denumite ciocuri sau osteofiti ce seamana cu forma ciocului de papagal.





  Tratamentul alopat al artrozei

-se recomanda, in special repaos,

-se administreaza calmante antiinflamatoare precum aspirina, paracetamol, ibuprofen,

-se trateaza osteoporoza daca este cazul, precum si alte afectiuni care au declansat artroza,

-se introduc in articulatii novocaina sau hidrocortizon sau acid hialuronic, o substanta cu efecte lubrifiante,

-se administreaza medicamente pe baza de condroitinsulfat sau se aplica sub forma de unguente,

-se poate ajunge si la tratament chirurgical, in cazuri extreme.



  Tratamentul naturist al artrozei

-se evita frigul, umezeala si eforturile fizice,

-se combate obezitatea,

-se consuma alimente medicament precum: usturoi crud- 2catei pe zi, telina cruda, suc de pere- cate 2, 3 cani pe zi, suc proaspat de cirese- timp de mai multe saptamani, cate 1, 2 cani pe zi, sau suc proaspat de coacaze.



  Pentru uz extern:

-cataplasme cu varza cruda cu nervurile zdrobite,

-cataplasme cu ceapa cruda taiata felii,

-cataplasme cu hrean crud dat prin razatoare, care se aplica pe articulatia afectata mai multe zile, pana la disparitia durerii,

-se fac bai cu apa fierbinte in care s-a adaugat muguri de pin sau coaja de salcie (pliculete cu ceai de salvie, cu rol antiinflamator),

-frectii locale cu ardei iute macerat in alcool de 60%,

-masaj cu unguent cu pellamar




  Pentru uz intern:

-decoct de radacina  de telina, cate o cana pe zi,

-ceai de ceapa, cate 2 cani pe zi, una dimineata si una seara,

-ceai de salcie sau de soc cu rol de combatere a durerilor,