Conjunctivita- tratament, cauze, simptome

Conjunctivita- tratament-cauze-simptome
Conjunctivita- tratament, cauze, simptome
 

      Conjunctivitele sunt afectiuni ale ochiului destul de frecvente, mai ales la copii. Acestea sunt caracterizate printr-o inflamatie a mucoasei conjunctivale.




  Mucoasa conjunctivala este mucoasa care captuseste pleopele pe partea lor interna si se intinde pe globii oculari.


  Cauzele aparitiei conjunctivitei

  La nou nascuti, cea mai intalnita forma de conjunctivita este conjunctivita gonococica, o inflamare puternica, purulenta.  

  In general, conjunctivita este cauzata de infectarea mucoasei conjunctivale din cauza unor microbi dar, si din cauza prafului, fumului, gazelor toxice sau a corpurilor straine.

  Conjunctivita poate aparea si din cauze alergice, purtand numele de conjunctivita alergica.


  Simptomele conjunctivitei

-in cazul conjunctivitei alergice se observa, la nivelul mucoasei conjunctive, niste vezicule mici transparente si o senzatie puternica de mancarime.

-congestionarea, inrosirea mucoasei conjunctive,

-usturime,

-mancarime,

-lacrimare,

-in unele cazuri apare o secretie purulenta, daca conjunctivita are ca si cauze infectia cu bacterii sau virusuri. Aceste conjunctivite apar mai ales vara, la persoanele care fac baie in ape murdare sau la copii cu o igiena precara a mainilor. 

-senzatie de corpi straini sub pleoape,

-dimineata pleoapele pot fi lipite din cauza secretiei colectate peste noapte,

-la consultul medical se observa congestia in diferite grade a mucoasei conjunctivale, secretie conjunctivala care poate fi purulenta, mucopurulenta sau fibrinoasa cu false membrane.

  Dupa aspectul lor clinic, conjunctivitele pot fi:

-conjunctivite catarale,

-conjunctivite purulente,



-conjunctivite pseudomembranoase,

-conjunctivite nodulare sau granuloasa care se caracterizeaza prin ingrosarea mucoasei si prin prezenta unor noduli si cicatrici,

-conjunctivite eruptive.


  Tratamentul alopat al conjunctivitei

-tratamentul alopat local presupune instilarea de picaturi in ochi precum protalgol 1% sau sulfatiazol 5-10% sau de antibiotice,

-in caz de conjunctivita gonococica se administreaz antibiotice pe cala orala,



-in tratarea conjunctivitelor alergice se administreaza inafara de picaturi si medicamente pe baza de cortizol pentru a tine sub control reactia alergica,

-in conjunctivitele cu secretie abundenta se fac spalaturi cu cu acid boric 4% sau cu alte antiseptice slabe.

-se sterge ochiul afectat cu ser fiziologic. Stergerea se face din coada ochiului se baza nasului cu un tampon care se foloseste o singura data. Stergerea se face de 2-3 ori pe zi,

-ochiul nu se leaga pentru ca pansamentul mentine secretia si duce la agravarea afectiunii ducand pana la pierderea vederii.



Tratamentul naturist ale conjunctivitei

-se face o cura de 2-3 saptamani cu sucuri de legume precum morcov, spanac si patrunjel. Se vor consuma cate o jumatate de litru de suc pe zi.

-se consuma ceapa mai multa deoarece aceasta ajuta organismul sa lupte cu infectia,

-se pun comprese cu ceai de : galbenele, musetel, albastrele, sau sulfina sau se pot aplica, direct pe ochi pliculete de ceai inmuiate putin, cat sa infuzeze, in apa fiarta si racita, la temperatura pe care o suportati.

-se consuma intern ceai concentrat de coacaz negru sau tinctura diluata in 100 ml de apa. Are efecte antiinflamatorii puternice.

  Bolnavii de conjunctivita trebuie sa mentina o igiena riguroasa a manilor, sa foloseasca lenjerie sau prosop personal, doar al lui si nu va atinge ochiul  cu mainile murdare.

  Se interzice frecarea ochiului bolnav.

  Tratamentul homeopat al conjunctivitei


  In functie de aspectul ochiului afectat, se administreaza euphrasia daca ochii sunt inrositi si in cazul conjunctivitei alergice. Apis se administreaza daca pleoapele sunt umflate.

  Daca apare puroiul se administreaza mercurius corrosivus sau pulsatilla.


  Local se aplica picaturi cu calendulla dh3 si ser fiziologic.