Importanta alimentatiei la copiii care fac sport

 

Este important pentru sanatatea copilului tau sa faca miscare sau sa practice un sport. Acest lucru a fost inteles de multe dintre mamicile preocupate de cresterea sanatoasa a copiilor. Dar este important sa stim ca acest efort suplimentar al copilului necesita un aport suplimentar de substante care sa sustina activitatea fizica. 

xt-align: justify;">
  Aceasta activitate in plus se poate intoarce impotriva lui daca efortul nu este sustinut de o dieta care sa ii aduca un aport suplimentar de substante nutritive, substante care sunt consumate in timpul efortului.

Alimentatia copilului care practica sport

  Alimentatia copilului care practica sport trebuie sa fie consistenta si sa acopere toate categoriile de elemente necesare sustinerii acestui efort.

  Unele studii au arata ca in timpul efortului se consuma in special glucide si lipide dar, daca acestea nu acopera suficient necesarul organismului in timpul efortului, organismul trece la consumul de proteine, un lucru care nu face bine sanatatii  copilului aflat in crestere. De aceea se cere ca, inainte de efort, cu o ora sa se consume carbohidrati si lipide, care ofera organismului energie iar, dupa efort sa se reconstitue depozitul de carbohidrați si lipide si sa se adauge si o cantitate importanta de proteine. Asadar, este mai importanta masa de dupa efort decat cea de dinainte de acesta, pentru a isi reface depozitul de substante nutritive.

  Un alt lucru important este numarul de calorii ce trebuiesc introduse in organism pentru ca acesta sa sustina optim efortul. Un articol de pe net mi-a atras atentia in mod deosebit. Avea ca si tema numarul de calorii pe care campionul  mondial la inot Michael Phelps il consuma intr-o zi: 20000 de calorii zilnic luate din diferite mancaruri, indeosebi carbohidrati  din paste si pizza si oua consumate sub diferite forme, alimente bogate in proteine.

 Asadar efortul trebuie sustinut de o alimentatie echilibrata, completa, punandu-se accentul pe carbohidrati si proteine. Daca acest lucru nu se intampla riscati ca efectul efortului fizic sa fie invers, in loc sa ajute la mentinerea sanatatii copilului sa ii faca rau acestuia prin privarea organismului de acele substante eliminate in timpul efortului.

  In concluzie, un copil care face sport trebuie sa manace bine, echilibrat pentru ca viata sportiva sa ii faca mai mult bine decat rau.

Comentarii