Cartoful efecte benefice pentru sanatate

  
Cartoful-efecte-benefice-pentru-sanatate
Cartoful efecte benefice pentru sanatate
Prin mineralele si vitaminele salecartoful ajuta in tratarea multor afectiuni ale organismului nostru.


  

Cartoful contine cantitati mari de curpu, fier, mangan, nichel, zinc, fosfor dar si vitaminele B, C si K (o vitamina care se regaseste destul de greu in natura).


  Iata cateva date :





-fibre 26% din DZR

-proteine 7 gr
-vitamina A 1%
-vitamina C 48%
-calciu 4%
-fier 18%
-vitamina K 7%
-tiamicina 13%
-riboflavina 8%
-vitamina B6 46%
-acid folic 21%
-colina 44,2 mg
-magneziu 21%
-fosfor 21%
-potasiu 46%
-seleniu 2%

                Cartoful nu ingrasa

    In ciuda impresiei generale, cartoful nu ingrasa ci mai degraba modul de preparare a lui este cel care ne da batai de cap.


    Consumat fiert sau copt, cartoful are un  indice glicemic mediu.



    Cand alegeti cartofii trebuie sa aveti in vedere sa fie proaspeti pentru a contine o cantitate mare de vitamina C si sa nu aiba portiuni colorate in verde. Aceasta culoare indica prezenta unei substante otravitoare-solonina.





    O atenție deosebita in consumarea lor trebuie sa o acorde persoanele care sufera de diabet sau care au un indice glicemic crescut. Cartoful consumat copt sau fiert nu ingrasa si are un indice glicemic mediu dar, mai ales cei albi cresc acest indice mai repede decat zaharul.


    Cele mai cunoscute afectiuni pe care cartoful le trateaza 


  1. afectiuni digestive precum ulcerul gastric si duodenal. Se consuma suc crud de cartof alaturi de alte legume precum telina sau lamaia. In caz de aciditate la stomac se consuma suc de cartof crud, o jumatate de pahar, de 3-4 ori pe zi. Daca suferiti de greata sau varsaturi se recomanda consumarea lor fierti, copti sau pireu. In caz de diaree, la sugari se adauga 3-4 picaturi de suc de cartofi cruzi in lapte.(testat cu succes)
  2. afectiuni respiratorii precum laringita, faringita sau amigdalita, precum si celebrul rosu in gat se poate trata eficient cu o cataplasma de cartofi cruzi. Se curata de coaja un cartof crud, se rade prin razatoarea mare si se pune pe un batic sau o bucata de panza, se stropeste cu putin otet si se impatureste. Se incalzeste putin cataplasma la cuptorul cu microunde sau se adauga otetul incalzit in prealabil. Se infasoara in jurul gatului si se tine o jumatate de ora sau chiar o ora. Se poate repeta in aceeasi zi daca raceala este mai grava.
  3. cartoful, s-a demonstrat, ca este una dintre cele mai bune legume cu proprietati  antiinflamatoare.



 Utilizarea cartofului in cosmetica



  Cartoful, datorita potasiului pe care il contine, are rol antiinflamator si de echilibrare a apeiin tesuturi. Asadar este de ajutor in caz de ochi ce prezinta cearcane sau care sunt umflati. Se pun cataplasme cu tifon steril si se lasa 30 de minute. Se repeta de 2 ori  pe saptamana. Aceeasi proprietate este de ajutor si in cazul tenurilor ridate sau uscate. Se face o masca din suc de cartof, argila si miere, care se aplica pentru 20 de minute dupa care se clateste cu apa calduta.


  Alte utilizari ale cartofului



 Cartoful se foloseste in caz de insolatie se pun cataplasme pe zona afectata si pe frunte.



 Daca suferiti de hemoroizi aplicati comprese cu cartofi cruzi dati prin razatoarea mica sau suc si ulei de masline.


  In caz de crampe musculare se pun cataplasme cu cartofi cruzi pentru jumatate de ora.