Necesitatea consultului oftamologic la copii

  Titlul acestei postari sta sub semnul exclamarii. Majoritatea afectiunilor oftamologice la copii trec neobservate de parinti si se ajunge la situatii tragice cand, parintii observa prea tarziu o astfel de problema.


  Principalele afectiuni care pot apare chiar de la o varsta frageda sau chiar de la nastere sunt: miopia, hipermetropia, strabismul, ambliopia sau boala ochiului lenes si astigmatismul.

  La ce se refera aceste boli, care sunt simptomele si alte informatii e plin internetul de ele dar ceea ce conteaza cel mai mult este sa va duceti la oftamolog indiferent daca ati observat cel mai mic semn ca ceva nu este in ordine cu ochii copilului vostru sau chiar daca nu vi se pare nimic anormal. Nu este un ban dat degeaba in buzunarul doctorului. Este un ban care va poate linisti sau va poate informa cu privire la anumite aspecte problematice in ceea ce priveste sanatatea ochilor copiilor vostri.

  O informatie vitala este aceea ca unele afectiuni oftamologice pot fi corectate doar pana la varsta de 6 ani. In aceasta perioada vorbim de o corectare a vederii cu ochelari si exercitii facute sub indrumarea doctorului oftamolog. Dupa aceasta varsta ochelarii au doar rolul de a mentine starea de fapt a vederii si doar operatiile cu laser mai pot rezolva ceva in unele cazuri.

  Parerile asupra necesitatii ochelarilor sunt pro si contra. Am intalnit si opinii care veneau in favoarea corectarii viciilor de vedere cu ochelari dar si opinii conform carora ochelarii nu fac altceva decat sa strice si mai mult ceea ce este deja stricat.

  Important este sa aflati mai intai daca cel mic are probleme sau nu si dupa aceea veti putea alege tratamentul care vi se pare cel mai bun pentru copil.

   Observati daca se freaca des la ochi sau daca atunci cand se uita intr-o carte apleaca putin capul intr-o parte, sau poate,are dureri de cap mai dese sau daca strange din ochi ca sa vada mai bine de aproape sau mai departe. Dar toate aceste observatii pot incepe cu un simplu gest. Puneti mana pe unul din ochiul copilului si puneti-l sa se uite la un obiect aflat aprooape de el si la unul aflat la distanta de el. Repetati actiunea cu celalalt ochi. Daca va avea tentinda cat de mica de a va da mana la o parte mergeti la un consult oftamologic. 

  Tineti minte: unele afectiuni se pot corecta doar pana in 6 ani si cu cat va duceti mai devreme cu atat exista sanse ca afectiunea sa se trateze mai bine.

  

Comentarii