Dezodorizantele de camera si de masina-sanatoase sau nu?

 Vrem  ca atunci cand intram in casa sa ne intampine un miros placut de vanilie sau levantica sau portocala. Dar, oare aceste parfumuri sunt sanatoase pentru organism? Unele studii arata ca nu prea sunt tocmai sanatoase. 



  Aromele sunt pur chimice iar, expunerea prelungita la acestea pot provoca anumite afectiuni ale cailor respiratorii precum astm sau alergii respiratorii. Unele surse arata o legatura intre aceste dezodorizante de camera si cancerul de plamani.




  Si, atunci te intrebi daca nu este mai sanatos sa aerisesti si sa pastrezi casa curata decat sa acoperi mirosurile neplacute cu chimicale care iti pot afecta sanatatea.



  Studii au aratat ca aceste dezodorizatoare de camera contin ftalati, un grup de substante chimice, plastifianti, care pot produce diferite afectiuni pornind de la dureri de cap, depresii, batai neregulate ale inimii si ajungand pana la alergii, astm ci chiar cancer la plamani.



  Un studiu publicat in 2007 arata ca folosirea regulata a acestor produse de parfumarea a camerelor dar si a masinilor cresc riscul de a face astm cu 30-40%. 



  S-a demostrat ca acesti ftalati pot cauza dereglari hormonale ce pot duce la scaderea cantitatii de testosteron, la malformatii congenitale si malformatii ale fatului.



  La copii mici aceste produse pot declansa diaree sar si episoade de astm si alergii.



  Dupa un studiu facut public, in unele tari, cateva produse au fost retrase de pe piata.



  Exista si variante sanatoase pentru a-ti inmiresma casa: uleiurile volatile din diferite plante medicinale sau pur si simplu din flori. Atentie doar ca acestea sa aiba sursa naturala. De obicei, uleiurile sintetice sunt mai ieftine decat cele care sunt extrase cu adevarat din plante. Pe langa mirosul placut, acestea te pot ajuta si in mentinerea sanatatii.



  In anumite postari am avut in vedere unele uleiuri volatile la care am prezentat beneficiile inhalarii acestora.



  Iata cateva exemple de uleiuri volatile care va pot ajuta in mentinerea unui miros placut in casa dar, care va pot ajuta si in mentinerea sanatatii.



-bergamote, brad, chiparos, citronella, cuisoare, eucalipt, flori de portocal, iasomie, menta, lamaie, luminita, magnolie, neroli, paciuli,romanita,

santal, scortisoara, trandafir, vanilie.


  Anumite combinatii de uleiuri esentiale pot ajuta in diferite afectiuni sau in stabilirea unei dispozitii a peroanelor din casa. Spre exemplu, daca se doreste o stare de relaxare se pot folosi amestecuri de uleiuri volatile din: tamaie, santal dar si busuioc sau boswellia care au efecte relaxante.


  Aceste uleiuri esentiale pot fi folosite cu aparate de aromaterapie sau se pot doar picura prin casa cateva picaturi care o vor parfuma si in acelasi timp veti putea beneficia de calitatile medicale ale acestora.




  Pe aceeasi tema:







Comentarii