Alimente si exercitii pentru acuitate vizuala si intarirea muschilor ochilor

  Dintre toate simturile noastre vazul este de departe cel mai important. Pierderea acestui simt ne da un handicap major fata de ceilalti semeni ai nostri si ne priveaza de o multime de placeri pe care ni le ofera viata. Si totusi este, de departe, cel mai neglijat simt. Daca te doare urechea te duci la orl. Daca te doare in gat de duci si te tratezi de raceala sau orice afectiune poate fi. 

  Dar afectiunile ochiului, pe langa ca sunt nebagate in seama sunt si periculoase pentru ca unele din ele nici macar nu stim ca le avem. Le aflam la un consult de rutina sau la vreun test pentru permisul de conducere sau de angajare si de obicei prea tarziu.

  Trebuie stiut ca, odata cu inaintarea in varsta toti vom avea probleme de vedere. Depinde de noi sa amanam momentul in care aceste probleme ne vor afecta viata. 

  O dieta si cateva exercitii ne pot ajuta sa ne mentinem ochii sanatosi pentru mai mult timp.

  In ceea ce priveste dieta, unele alimente contin substante extrem de benefice in protejarea si tratarea vederii. Iata cateva:

-vitamina A cunoscuta si sub denumirea de vitamina ochilor. Aceasta se regaseste in special in morcov ( daca se consuma crud se va folosi cu ulei pentru o absorbtie mai buna), broccoli, spanac, produse lactate de calitate (in special unt, branzeturi grase), procesate cat mai putin, untura de peste, citrice sau dovleac si rosii, macrou si hering. Aceasta vitamina este de ajutor in cazul unei acuitati vizuale scazute si nu numai.

-vitamina B2, care ajuta la stimularea nervului optic, se regaseste intr-o cantitate mare in caimacul laptelui de tara (partea galbena a laptelui), in ficat, carne de vita, peste, oua, cereale integrale, legume verzi,

-luteina care se gasete intr-o cantitate mare in patrunjel dar si in varza creata, spanac, rosii si porumb,

-vitamina E care se combina cu vitamina a pentru o absorbtie mai buna, se gaseste in nuci, uleiuri vegetale de calitate ca cele de masline sau in sau susan, migdale sau alune,

-seleniu care se gaseste in fructe de mare si nuci,

-zinc care se gaseste in oua, produse lactate de calitate, peste, drojdie sau fasole,

-vitamina c care sustine de fapt intreg organismul prin ajutorul sau acordat in refacerea tesuturilor si in neutralizarea radicalilor liberi si in sustinerea sistemului imunitar.

  Un adevarat ajutor in prevenirea si in tratarea afectiunilor oculare sunt afinele. Afinele sunt recunoscute pentru importanta lor in tratarea si prevenirea afectiunilor ochiului la fel ca si coacazele negre.

  De un real ajutor in mentinerea acuitatii vizuale este o combinatie de substante: Vitamina A, omega 3 DHA si luteina.  

  Iata si cateva exemple de exercitii care ne ajuta sa ne mentinem si sa ne fortifiem muschii si nervii optici:

=1. Clipeste de 10 ori la fiecare jumatate de ora -ajuta la eliberarea tensiunii si la relaxarea muschilor.

=2. Tine ochii inchisi 10 secunde la fiecare 20 de minute- se acopera ochii cu palmele.

=3. Se bea macar un pahar de apa in fiecare dimineata, imediat dupa trezire. Apa este responsabila de 20 % din capacitatea de refractie a ochiului.

=4. Se clatesc ochii cu apa rece.

=5. Se tine un pix la un brat distanta si se aproprie si se departeaza de mai multe ori dupa care se misca in sus si in jos. Se repeta de cateva ori.

=6. Se urmareste conturul unor obiecte aflate la distante diferite.

=7. Se priveste catre o sursa de lumina puternica. Se inchid ochii si se misca capul in diferite directii fata de sursa de lumina. La fel se procedeaza si la lumina soarelui.

=8. Un exercitiu important in tratarea ambliopiei (ochiul lenes) este acoperirea cu un material negru sau un plasture a ochiului care vede mai putin pentru perioade la inceput scurte de timp si apoi pentru perioade mai lungi. De obicei aceste exercitiu se face sub indrumarea doctorului oftamolog dupa un program stabilit pentru a nu afecta ochiul bun. De obicei se cere ca la 5 zile de acoperire a ochiului bolnav sa se acopere si ochiul bun o zi.

=9. Urmarirea acelor unui ceas imaginar. Se privesc, pe rand, orele 12-6, 3-9, 1-7, 2-8 si apoi treci de la o ora la alta.

  Sper  ca aceste sfaturi sa va ajute intr-un mod facil in prevenirea si, de ce nu, in tratarea unor afectiuni oculare ca si tratament adjuvant.

Comentarii