Modificarea valorilor glicemiei si a grasimilor din sange in timpul exercitiilor fizice

 
Apa, proteinele, ureea, glicemia sau potasiul si calciul precum si alte substante prezente in sange se modifica in timpul exercitiilor fizice. Unele modificari sunt in bine dar altele sunt in rau, iata cateva exemple...



  Apa, de exemplu, in cazul unui efort prelungit, prin transpiratie, poate duce la o scadere de pana la 3-5 kg.

  In cazul proteinelor se observa, in timpul efortului moderat, o crestere a cestora de pana la 10%. Daca efortul depus este exagerat de mare fata de puterea persoanei se observa o scadere, in acelasi timp, si a proteinelor totale, a albuminei si a coeficientului A/G datorita hipercatabolismului proteic.

  Efortul de durata modifica si cantitatea de uree din sange dar si a acidului uric printr-o crestere a acestora datorita de asemenea metabolismului proteic.

  Lipidele, in timpul unui efort prelungit, scad datorita metabolismului acizilor grasi. Astfel, un adult inainte de efort are o cantitate de lipide intre 600 si 700 mg% iar dupa efort va avea intre 500 si 600 mg%.

  Glicemia, in cazul unui efort de scurta durata, nu prezinta nici o modificare in timp ce daca se face efort de lunga durata se observa aparitia unei hipoglicemii de aproximativ 60mg %.

  Dintre mineralele cele mai importante, potasiul, in cazul efortului creste intre 10-30% fata de valorile de dinainte de efort.

  Sodiul si clorul cresc usor in caz de efort.

  Interesant este ca, desi ni se recomanda suplimente de calciu persoanelor care fac exercitii fizice, totusi valoarea din sange a acestuia nu se modifica seminificativ ceea ce arata ca ceea ce se elimina prin transpiratie este o cantitate neglijabila de calciu dar si de alte minerale cum ar fi fosforul.


  Asadar, putem observa ca daca facem efort regulat substantele care scad seminificativ sunt tocmai acele substante a caror valori dorim sa le scadem: lipidele, glicemia si apa. Deci mergeti si faceti sport!

  

   

  

Comentarii