Plimbarea pe jos-sursa de sanatate

 

Activitatea  organismului se modifica direct cu activitatea fizica efectuata. O simpla plimbare lenta imbunatateste respiratia si nu numai....



  Asa cum am aratat mai sus, o simpla plimbare printr-o zona mai nepoluata precum un parc mai mare sau pe malul unui lac sau printr-o padure ajuta la imbunatatirea unor functii vitale ale organismului. 

  Printre organele care beneficiaza in mod direct de beneficiile plimbarilor sunt plamanii.  Aerul curat inspirat oxigeneaza intreg organismul, bataile inimii se regleaza .

Totodata, plimbarea ajuta si in cazul persoanelor agitate, nervoase, stresate. Plimbarea le ajuta sa se calmeze si sa se detaseze de problemele cotidiene.

  In cazul copiilor, pe langa beneficiile amintite mai sus putem sa adaugam si cresterea poftei de mancare dar si asimilarea vitaminei D care se metabolizeaza in conditiile in care afara este insorit.

 Din punct de vedere a musculaturii si articulatiilor, plimbarea ajuta la mentinerea sanatatii acestora, chiar la dezvoltarea musculaturii atat a picioarelor cat si a celei care sustine coloana. Tinuta se indreapta. Se stie ca >>>mersul pe jos, face piciorul frumos>>>.

  Daca plimbarea se face pe malul marii sau la munte, aceasta poate ajuta in caz de astm sau reumatism sau angina pectorala.

  Cand ne plimbam, corpul nostru transpira, eliminand toxinele acumulate.

  Se mentine forta si rezistenta fizica si creste rezistenta la oboseala.

  Persoanelor care sufera de insomnie, o plimbare inainte de culcare poate fi de folos, aceasta relaxand si obosind totodata persoana, pregatind-o de somn.

  Dupa mese se recomanda de asemenea o plimbare scurta si lenta, nu la pas grabit.

  In timpul plimbarii este bine sa fim imbracati si incaltati comod. Trebuie sa ne monitorizam respiratia, aceasta efectuandu-se pe nas. Plimbarea trebuie sa fie degajata pentru a putea beneficia pe deplin de efectele sale calmante si relaxante asupra sistemului nervos.

  Toate categoriile de varsta pot beneficia de efectele benefice ale plimbarii. Tot ce diferentiaza este durata acestei in functie de varsta si de sanatatea persoanei si de momentul ales pentru aceasta-se recomanda dimineata sau seara pentru a evita, pe timpul verii, caldura miezului zilei. 


  Plimbarea in aer cald poate provoca oboseala, insomnie sau infectii ale sistemului digestiv.

  In acelasi timp, plimbarea prin aer rece poate creste tensiunea arteriala, contribuie la afectarea sistemului respirator.

  Aerul umed si rece poate provoca nefrite si unele afectiuni contagioase. Daca aerul este cald cu o umiditate moderata ajuta la calmarea tusei.

  Climatul marin ajuta in caz de reumatism, tuberculoza, bronsita, astm bronsic, rahitism, hipotiroidie sau tetanie.

  Climatul de munte este tonifiant si stimulant.

  Astfel, plimbarile sunt de ajutor chiar si persoanelor bolnave de inima.

Comentarii