Tetania, o afectiune ascunsa dar grava

 

Tetania-o-afectiune-ascunsa-dar-grava
Tetania, o afectiune ascunsa dar grava

          Ce este tetania, cum o putem preveni si mai ales cum putem preveni repetarea crizelor de tetanie? 

   Iata cateva sfaturi.....

  
  Tetania  este o afectiune cu simptome violente, care apare in urma unei lipse acute de calciu.



  Simptomele sale grave sperie si determina persoanele afectate pentru prima oara de aceasta boala, sa consulte un medic si sa-si faca un set de analize de sange.



  Un aspect important este faptul ca odata facuta prima criza de tetanie, aceasta se poate repeta daca nu se iau masuri in tratarea lipsei de calciu.



  Dar, aceasta boala poate fi prevenita, asa cum am aratat intr-o postare anterioara, printr-o serie de analize care sa arate nivelul de calciu asimilat de organism.



  Se poate intampla ca, desi o persoana sa consume o cantitate normala de alimente care contin calciu, totusi acesta sa nu fie absorbit bine de organism.





  Unele substante sau alimente pot provoca o asimilare proasta sau o eliminare a calciului din organism (vezi postarea despre calciu).





  Dar, ce este de fapt tetania?



  Tetania este o activare a spasmofiliei, a lipsei severe de calciu, printr-o criza asemanatoare lesinului. 



  Diferenta dintre lesin si criza de tetanie este una evidenta prin faptul ca in cazul crizei de tetanie persoana afectata, desi isi poate pierde cunostinta, ea ramane intepenita, blocata, cu muschii blocati, cel mai adesea la nivelul mainilor.



  Crizele de tetanie sunt, de fapt o contractie puternica a unor grupe de muschi, in special cei ai mainilor sau a picioarelor dar se poate intampla, mai des in cazul copiilor, sa apara o contractie a muschilor gatului ceea ce poate duce la o asfixiere si la o situatie de lesin precedata de invinetirea zonei gurii. Dar cel mai adesea apar aceste blocari ale mainilor si picioarelor.






  Ce facem in cazul in care avem de a face cu o criza de tetanie?


  Cel mai bine este sa ne asiguram ca persoana afectata nu este in pericol, se va incerca asezarea ei iar, daca aceasta lesina se va uda fata cu apa rece sau i se va da sa miroasa otet sau i se vor da cateva palme usor peste fata.



  Daca criza de tetanie a avut loc, dupa aceasta se vor administra suplimente de calciu impreuna cu alte minerale si vitamine care au rol de ajutor in asimilarea eficienta a acestuia. In unele cazuri se va administra calciu intravenos pentru o perioada de maxim 10 zile la indicatia medicului.



  In ceea ce priveste alimentatia, vedeti postarea despre calciu.





  Se va avea in vedere ca persoana sa asimileze cat mai mult calciu dar fara a lua o cantitate prea mare. Pot aparea reactii adverse precum dureri de burta si deshidratare.



  Pe aceeasi tema:





Comentarii