Atentie la lipsa de Calciu !

Atentie-la-lipsa-de-Calciu
Atentie la lipsa de Calciu !

  Toata lumea stie ca trebuie sa consume zilnic alimente bogate in calciu...dar, de ce?





  Calciul este cunoscut mai ales pentru rolul important pe care il ocupa in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. In acelasi timp, acesta are roluri importante si in mentinerea sanatatii sistemului muscular, circulator si, mai ales a celui nervos.


   
   In cazul sistemului nervos, daca un nerv este lipsit de Calciu acesta devine hiperexcitabil. Un exemplu simplu de hiperexcitabilitate este atunci cand, din senin ni se zbate ochiul sau ne tresare coltul gurii sau avem crampe musculare.



  Principalele simptome a lipsei de calciu la nivelul fiecarui sistem a organismului:



-la nivelul sistemului osos, o lipsa de calciu poate duce la malformatii ale oaselor, la rahitism la o decalcifiere a oaselor, osteoporoza sau la aparitia de carii dentare, dureri de oase cunoscute sub denumirea populara de dureri de crestere,



-asa cum am aratat mai sus, la nivelul sistemului nervos, lipsa calciului poate determina furnicaturi si senzatii de amorteala a mainilor sau picioarelor, stari de nervozitate, insomnii, stari depresive, dureri de cap, lipsa de atentie si de concentrare, rezistenta scazuta la caldura, senzatii de moleseala, influenteaza transmiterea influxului nervos,



-la nivelul sistemului muscular pot aparea contractii ale muschilor la nivelul membrelor, a fetei sau a pleoapelor, dureri de muschi, poate afecta si activitatea muschilor inimii,



-in cazul sistemului digestiv, o lipsa de calciu poate provoca dureri abdominale, balonari probleme de inghitire a alimentelor, 



-din punct de vedere metabolic, lipsa calciului poate cauza crize de transpiratie si deshidratare.



  Acasa, lipsa de calciu se poate verifica destul de usor: se loveste usor obrazul. Gura este intredeschisa si muschii relaxati. Daca in momentul lovirii coltul gurii incepe sa aiba contractii atunci exista lipsa de calciu.



  Calciul se regaseste in organism in proportie de 99% in oase si dinti , iar restul in alte organe si sange.




  Asadar, rolul calciului in organism este important:



-ajuta la mentinerea rezistentei sistemului osos si a dintilor,



-influenteaza coagularea sangelui,



-influenteaza activitatea muschilor si, in special, pe cei ai inimii,



-previne rahitismul,



-mentine echilibrul electrolitic a organismului,



-ajuta in caz de reactii alergice precum rinitele alergica,



-regleaza fluxul neuro-muscular.




  In cadrul analizelor de sange se urmaresc 2 valori ale calciului: calciul seric total si calciul ionic seric



  Calciul seric total reprezinta cantitatea totala de calciu aflat in organism si are valori cuprinse, de regula, intre 8,60 mg/dl si 11mg/dl. 



  Mai importanta este valoarea calciului ionic sau tisular care se afla la nivelul sangelui si trebuie sa aiba valori cuprinse intre 4.4 si 5.4 mg%.



  Dupa aceasta valoare se stabileste cat de grava este lipsa de calciu si ce complicatii pot aparea din aceasta cauza.



  Persoanele cu un nivel scazut de calciu prezinta o tensiune arteriala scazuta dar, in acelasi timp, o crestere a nivelului de trigliceride, ceea ce poate duce la aparitia aterosclerozei.



  Dintre formele cunoscute de calciu, sarurile de origine minerala sunt mai greu asimilabile decat cele care provin din plante si mai ales din alge marine.



  Desi orotatul de calciu si aspartatul de calciu sunt formele cele mai usor asimilabile unii specialisti afirma ca tocmai aceasta absorbtie prea rapida poate dauna organismului, producand dezechilibre si efecte adverse..



   Interesant este ca organismul nostru are capacitatea de a transforma alte minerale in calciu. Daca avem un deficit de calciu dar, in acelasi timp avem magneziu sau potasiu sau siliciu mai mult, organismul le va transforma in calciu.



  Un aport scazut de calciu poate determina aparitia unor afectiuni precum osteoporoza la adulti, rahitismul, spasmofilia sau tetania la copii, dureri musculare, carii dentare sau dureri de oase-dureri de crestere.



  Un aport crescut de calciu poate determina aparitia constipatiei, a colicilor abdominale, a pietrelor la rinichi, senzatia de sete excesiva, greata, ameteli, hipertensiune arteriala.



  Calciul administrat in acelasi timp cu magneziul poate induce stare de somnolenta ceea ce este benefic persoanelor cu probleme ale somnului. Daca suplimentul de calciu nu are si magneziu atunci nu va fi administrat mai tarziu de ora 15-16.



  Consumul excesiv de sucuri acidulate, bogate in acid fosforic micsoreaza rezervele de calciu in organism.



  O doza zilnica de calciu ajuta in caz de dureri menstruale si in crizele din perioada pubertatii.



  Nu se administreaza calciul in acelasi timp cu suplimente de fier deoarece unul il elimina pe celalalt.



  Nu se administreaza calciu daca persoana este racita si face febra deoarece acest mineral creste temperatura corpului si mai tare. La raceala se consuma ceai si nu lapte cald.



  Sursele principale de calciu sunt lactatele.



  Acestea, dupa unii specialisti, contin forme de calciu care se asimileaza mai greu decat sursele vegetale.



  Totusi, dintre lactate parmezanul are concentratia cea mai mare de calciu, urmat de branzeturi, in general iaurt si lapte (in special cel de capra).



  In cazul unui copil, 3 cani de lapte poate acoperi necesarul zilnic de calciu sau una din aceste cani poate fi inlocuita cu alte lactate, pentru diversificare.



  Dintre sursele principale vegetale recomand: algele marine (spirulina), varza, gulia, spanacul, broccoli, somonul sardinele conservate cu tot cu oase, branza tofu, nucile, semintele (in special cele de susan), smochinele uscate, caisele uscate, laptele de soia.









Comentarii