Calciul si vitamina K

  Daca se recomanda administrarea de calciu, suplimentele de calitate contin pe langa substanta principala si alte cateva vitamine si minerale care ajuta la fixarea calciului. Iata de ce acestea ajuta....


  Una dintre vitaminele care ajuta la fixarea calciului este vitamina k, cunoscuta, mai ales pentru rolul sau in coalgularea sangelui. 

  Un rol important il are vitamina k in directionarea corecta a calciului spre oase si dinti si nu spre alte locuri, prevenind astfel aparitia bolilor de inima si ateroscleroza.

  Vitamina k apare sub mai multe forme:

-k 1 care se duce direct spre ficat si ajuta la coagularea sangelui. 

-k2 care se duce direct in oase si dinti si este produsa de flora microbiana, intr-o cantitate de 50 % din dzr.  Alte surse externe ale k2 sunt organele, galbenusurile de ou si produsele lactate, in special branzeturile fermentate precum branza brie, gouda sau emmentaler. Aceasta se divide in MK4 si Mk7
  
 K2 ajuta la metabolizarea proteinelor de crestere (la copii). O cantitate prea mica de k2 poate provoca boli de inima si ateroscleroza.

-k3 este produsa sintetic si este toxica.
  
 Are rol in oprirea hemoragiilor.

  In caz de hemoragii repetate se va administra vitamina k pentru a nu produce anemie secundara.

  Aceasta vitamina este administrata in mod special bebelusilor nou-nascuti deoarece ei nu au inca dezvoltata flora microbiana.

  Dintre sursele externe  de vitamina k amintim legumele verzi precum broccoli, spanac, mazare, varza sau conopida. Iaurtul ajuta si el prin normalizarea florei microbiene.

  Deficitul de vitamina K duce la aparitia deficitului de deficientei de vitamina D. In acelasi timp o crestere a cantitatii de vitamina D in organism duce la o cerere mai mare de vitamina K.

  Asadar, se observa o legatura directa intre Calciu, vitamina D si vitamina K in pastrarea sanatatii oaselor si in prevenirea osteoporozei, spasmofiliei, tetaniei si altor afectiuni care apar din cauza lipsei de Calciu.

  Deci, daca luati suplimente de calciu aveti grija sa achizitionati un supliment care sa contina si vitamina D dar si vitamina K si magneziu.

  Persoanele care iau medicamente anticuagulante impotriva infarctului sau a accidentelor vasculare sau cerebrale nu trebuie sa ia suplimentar capsule cu vitamina K in timp ce persoanele care au des hemoragii nazale trebuie sa consume alimente care contin aceasta vitamina.

  In caz ca se administreaza antibiotice se va administra si suplimente cu vitamina k deoarece se stie ca antibioticele distrug flora microbiana care, asa cum am aratat mai devreme este principala sursa de vitamina k.

  Atentie, un exces din aceasta vitamina poate favoriza tromboza si embolia.

  Pe aceeasi tema:









Comentarii