Temperamentul melancolic este influentat de alimentatie si hormoni

Temperamentul melancolic este influentat de alimentatie si hormoni

   Temperamentul unei persoane depinde foarte mult de nivelul unor hormoni care se regasesc in organism dar, si de alimentatie.





  In cazul in care  copilul dumneavoastra este un copil melancolic poate fi ajutat sa-si regleze acesti hormoni prin dieta.



  La persoanele melancolice se observa o scadere a cantitatii de serotonina din organism. Asadar, trebuie o alimentatie care sa creasca nivelul acestui hormon.



  Nivelul scazut de serotonina poate provoca stari depresive, anxioase, tulburari de somn, probleme cu tensiunea arteriala, nervozitate, somn agitat.



  Iata cateva alimente care cresc nivelul serotoninei din organism: laptele, bananele, cerealele, ananasul, ciresele, avocado, prunele, curmalele, soia, algele, usturoiul, pestele,orezul sau spanacul.



  De folos sunt si nucile, alunele, fisticul dar si piersicele si smochinele.



  Bananele, de exemplu, contin o substanta-triptofan- care stimuleaza eliberarea serotoninei. din aceeasi categorie fac parte si proteinele care, la fel, transforma triptofanul in serotonina. Acestia se amesteca cu carbohidrati care ajuta la asimilarea optima a serotoninei. Dintre proteine amintesc: curcanul, pestele, puiul, branza, nucile sau ouale, mierea si polenul.



  In acelasi timp, proteinele favorizeaza productia de dopamina si norepinefrina care dau o stare de agitatie, esti mai activ dar, in acelasi timp, mai nelinistit. Cand se produc in organism aceste doua substante, gandim si actionam mai repede.



 

   Spre deosebire de aceste doua substante, serotonina ne linisteste.


  Un alt hormon care ajuta in caz de temperament melancolic este melatonina. S-a descoperit ca persoanele care au un temperament melancolic, pe parcursul noptii, secreta acest hormon intr-o cantitate mai mica decat o persoana care nu are acest temperament.



  Temperamentul poate fi influentat si de:



-starea de sanatate a splinei,



-se incearca sa nu se stea in frig si umezeala,



-seleniul este un mineral care creste buna dispozitie si scade anxietatea,



-nu se consuma zaharuri simple care cresc energia foarte repede dar aceasta este consumata la fel de repede si este urmata de o stare de moleseala accentuata.. Acestea si carbohidratii complecsi scad nivelulo de serotonina, ceea ce poate duce la depresie. Asa apare dependenta de dulciuri.




  Date aceste informatii, ne dam seama ca starea noastra de spirit este influentata in mare masura de hormoni dar si de alimentatia noastra care le regleaza nivelul si repartizarea lor in organism.



  

Comentarii