Tratarea vanatailor la adulti si la copii

 

Vanataile sau contuziile sunt niste leziuni care au aparut in urma unor raniri prin apasari puternice, tamponare sau strivire a pielii, fara ca suprafata acesteia sa aiba urme de ranire sau hemoragie.







  Aceste vanatai se observa indeosebi la nivelul membrelor sau a capului, locuri care sunt lovite cel mai des.




  La nivelul capului pot fi destul de periculoase mai ales la copiii mici.



  Contuziile se caracterizeaza prin tumefierea, umflarea zonei afectate urmate de dureri locale. Vanataia apare datorita raspandirii sangelui iesit din spargerea unor vase de sange.



  Daca este o contuzie mai puternica trebuie avut in vedere o posibila fractura.



  Tratarea vanatailor prezinta 2 planuri: unul al tratarii durerii pricinuite de contuzie si un al plan al tratarii vanataii propriu-zise, de retragere a sangelui raspandit.



  Durerea se va trata cu antinevralgice sau alte preparate care elimina durerea in timp ce retragerea vanataii presupune aplicarea de comprese reci sub forma de prosoape inmuiate in apa rece, cuburi de gheata puse intr-o punga sau direct pe vanataie.



  Daca vanataia nu a aparut inca se ia o lingura care se tine pentru cateva secunde in apa foarte rece si se maseaza zona afectata cu partea concava a acesteia pentru mai multe minute, repetandu-se operatia de mai multe ori.




  Pentru a reduce tumefierea se poate unge zona afectata cu unguent pe baza de tatateasa sau arnica.



  Se pot aplica comprese cu alcool, rachiu, otet sau apa in care s-a dizolvat putina sare.



  Frunzele de varza, sub forma de cataplasma sunt, de asemenea, de ajutor.



  La copii mei a functionat foarte bine varianta cu lingura rece aplicata imediat dupa lovire, prevenind aparitia vanataii.