Importanta proteinelor pentru organism

   
Importanta-proteinelor-pentru-organism
Importanta proteinelor pentru organism

   Importanta proteinelor rezulta din importantele efecte pe care le au la nivelul intregului organism. 




  Fiecare celula a organismului nostru, pentru a aparea, creste si pentru a-si indeplinini rolul, are nevoie de un aport optim de proteine.


  Importanta proteinelor in dezvoltarea organismului




-intra in structura fiecarei celule,



-au rol de formare, dezvoltare si refacere a tuturor tesuturilor,



-ajuta la desfasurarea tuturor proceselor organismului,



-participa la creearea de fermenti si enzime necesare digestiei,



-sustine sistemul imunitar prin creearea de anticorpi,



-fac parte din structura unor hormoni,



-ajuta la transmiterea apei si a altor substante nutritive in tot organismul, pana la niveluol celulei,



-reprezinta o importanta sursa de energie pentru organism.




  Consumul excesiv de proteine are ca si efecte:



-intoxicarea organismului,



-cresterea aciditatii sangelui,



-scade nivelul de calciu din sange, ceea ce poate duce la osteoporoza, anemie, 



-rinichii si ficatul sunt suprasolicitati,



-ficatul transforma surplusul de proteine in glucide si toxine,



-digestia se desfasoara cu greutate,


-flora intestinala se dezechilibreaza,


-pot aparea pietre la rinichi,



-poate aparea constipatia,



-pot aparea simptome de artrita si probleme ale sistemului circulator,



-pot aparea reactii alergice (in special in cazul laptelui),



-proteinele din carne, in special cea rosie, dar si din oua si produse lactate sunt mai greu de digerat decat cele de origine vegetala. Totusi se va incerca o echilibrare a proteinelor din surse animala si a celor din sursa vegetala deoarece primele aduc un aport de aminoacizi complet echilibrat, in timp ce a doua sursa aduc un aport incomplet de aminoacizi, desi sunt mai usor de digerat.




  Principalele surse de proteine




  Principalele surse de proteine sunt de origine animala si vegetala. 



  Dintre sursele de origine animala, in functie de nivelul de proteine pe care le contin, amintesc:



-lactatele din care branzeturile, care contin aproximativ 25 % proteine, laptele, aprox. 7%, din care iaurtul contine la un litru 35 de grame de proteine. Acestea, daca sunt degresate, nu isi pierd cantitatea initiala de proteine.



-mezelurile, aprox. 20%,



-carnea, aprox. 17%,



-pestele, aprox. 17%,



-oua, aprox. 15%,


  Acestea aduc un surplus de chimicale in organism prin medicamentele (antibiotice in special) cu care sunt tratate in special pasarile si animalele. Dintre toate acestea carnea rosie de vita si cea de porc sunt cele mai greu digerabile. Astfel, se va incerca consumarea de carne de pui si de curcan, peste precum crapul, codul, pastravul, somonul, care contin 15-25 % proteine.


  Pentru o digestie optima proteinele de origine animala nu se vor consuma in combinatie cu fructe sau cereale, ci doar cu legume. Acestea au nevoie de mai mult timp pentru digerarea lor completa.



  Surse de proteine de origine vegetala



-legume precum varza de Bruxelles, fasolea, lintea, mazarea, 



-paste integrale 15%,



-ciuperci 35gr la 100 de gr.,



-faina, grau, ovaz 10, 15%,



-fructe oleaginoase precum semintele de floarea-soarelui, dovleac, in, susan, nuci, migdale, fistic, care contin aminoacizi necesare formarii de proteine complete si care aduc si un aport important de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Pentru a se acoperi necesarul zilnic de proteine este nevoie de o lingura, doua din aceste fructe. Acestea se pot adauga la cerealele de la micul dejun sau in salate.



-cerealele precum graul care contine la 100 de gr. 25 de gr. de proteine sau taratele sunt surse excelente de proteine. Un amestec dintre legume si cereale formeaza o proteina care ajuta la intensificarea metabolismului.



-soia si lintea sunt bogate in proteine usor asimilabile.



-mierea contine intre 0,30 si 0,60% proteine. Dintre toate sortimentele de miere, mierea de rapita are cantitatea cea mai mare de proteine,



-polenul contine aprox. 25 % proteine fiind peste procentul de proteine furnizat de frunzele de lucerna, boabele de cereale sau cele din surse animala.



-laptisorul de matca contine 13% proteine care contin aminoacizi importanti precum arginina, fenilanalina, triptofanul, histamina, lizina.



  Necesarul zilnic se acopera cu un gram de proteine la un kilogram din greutatea corporala. Astfel, se pot consuma urmatoarele combinatii:



-100 de gr. de carne cu 1/2 litri lapte si 25 de gr. de paine,



-1/2 litri lapte cu 2 oua si 350 de gr. de paine,



-150 de gr. de branzeturi cu 100 de gr. de paine si 100 de gr. de fasole boabe.



Comentarii