Cele mai importante surse de vitamina C, sfaturi

   Cantitatea de vitamina C din legume si fructe depinde foarte mult de anumiti factori de care trebuie sa tinem seama atunci cand le cumparam. Majoritatea surselor de vitamina C sunt cunoscute dar consumarea acestora nu va aduc, de fiecare data, cantitatea maxima de vitamina C din ele. 



Principalele surse de vitamina C 


-portocalele, care contin aproximativ 45 mg la o suta de grame de fruct,



-lamaile si macesele, care contin aproape 500 de mg la suta de grame de fruct,



-kiwi,



-coacazele negre, care contin 260 de grame la suta de grame de fruct,



-capsuni, banane, caise, cirese, dude, mere, mure, pepeni, piersici, prune,



-visinele acopera 20 % din necesarul zilnic de vitamina C,



-agrisele, mandarinele, zmeura, afinele acopera intre 40 si 60 % din doza zilnica necesara,



-capsunile si fragii acopera intre 60 si 80% din cantitatea normala de vitamina C necesara unei persoane zilnic,



-patrunjelul contine o cantitate dubla de vitamina C fata de lamaie, varza, rosiile, ardeii grasi rosii, ceapa, morcovul,



-se regaseste si in miere intr-o proportie de 50 de gr la un kilogram de miere,



-polenul contine intre 7-12 gr la 100 de grame de polen,



-dupa unii autori laptisorul de matca nu contine vitamina C, in timp de alti autori il prezinta ca avand o cantitate destul de importanta din aceasta vitamina,



-algele marine contin, pe langa vitamina C si alte vitamine si minerale precum:calciu, fier, magneziu, vitaminele din complexul de B-uri, vitamina A, iod,




  Cum sa profitam la maxim de vitamina C din fructe si legume


-daca legumele sau fructele sunt vestede, vitamina C este intr-o cantitate foarte redusa spre 0,



-vitamina C se oxideaza in contactul cu aerul, astfel, legumele si fructele proaspat taiate sau facute suc trebuiesc consumate imediat,



-aciditatea din salate, respectiv otetul, taie din puterea vitaminei,



-cartofii, pentru a-si pastra cantitatea de vitamina C, trebuiesc fierti in coaja,



-produsele lactate au un continut mediu de vitamina C,



-in organism se gasesc depozite de vitamina C in ficat, in glandele suprarenale si in hipofiza,



-o activitate marita a tiroidei (mai ales primavara) duce la o cerere suplimentara de vitamina C,



-merele culese din partea insorita a copacului contin o cantitate mai mare, aproape dubla, de vitamina C decat merele culese din partea mai putin insorita a copacului,



-cantitatea de vitamina C scade proportional cu momentul recoltarii. Cu cat stau mai mult dupa recoltare cu atat scade mai mult cantitatea de vitamina c,



-fructele mai acide, congelate precum fructele de padure, pastreaza intacta cantitatea de vitamina C un timp mai indelungat,



-vitamina C NU previne infectarea cu virusul gripei,



-din momentul ingerarii, aceasta vitamina se elimina in aproape 3 ore,



-fumatul a 20 de tigari pe zi scade cantitatea de vitamina C din organism cu 25%,



-nu se consuma vitamina C inainte de anumite analize medicale (creatina, glucoza din sange si urina,



-poate ataca smaltul dintilor daca se consuma o cantitate prea mare de guma de mestecat ce contine vitamina C.