Combateti stresul cu banane

      Desi au devenit un fruct banal, ca si gustare rapida, bananele ascund cateva proprietati deosebite care ajuta la tratarea unor afectiuni ale omului modern, ocupat, obosit si stresat.


    Continutul lor bogat in vitamine si minerale importante le transforma dintr-o obisnuita gustare rapida intr-un tratament eficace impotriva unor afectiuni care ne slabesc organismul.

    Valoarea lor nutritionala este ridicata: apa 74%, glucide 18%, proteine 1,2%,  grasimi  0,6%, minerale 0,8% din care predomina magneziul.

    Cu cat bananele sunt mai coapte cu atat ele contin mai multe glucide. Daca sunt verzi contin 0,5% glucide iar, daca sunt galbene cu pete maro atunci au un continut de 19% glucide.

    Bananele contin:

-vitaminele: A, B1, B2, B6, C, E,

-mineralele: magneziu, iod, cupru, fosfor, potasiu, fier, zinc, sodiu,

-triptofan, un aminoacid foarte important care se gaseste in proteinele naturale (albumina), si care nu poate fi sintetizat de catre organism. Acesta trebuie adaugat prin alimentatie. El este transformat de catre organismul nostru in serotonina, cunoscut sub denumirea de hormonul fericirii.

   Proprietatile bananelor:

-scade senzatia de nervozitate (stres) datorita magneziului, potasiului si vitaminelor din complexul de B-uri,

-creeaza o senzatie de buna dispozitie datorita vitaminei B6 si triptofanului,

-intareste sistemul imunitar,

-energizeaza organismul datorita mineralelor pe care le contine,

-mentine sanatatea sistemului circulator datorita potasiului,

-este de ajutor in caz de aciditate la stomac,

-poate fi folosit in caz de diaree, strange la burta,

-atentie unele persoane pot avea alergie la ele. O atentie deosebita la introducerea acestui fruct in alimentatia sugarului.

-in cosmetica sunt folosite in cazul tenurilor vestejite si uscate, avand proprietati de hranire si hidratare a acestora. Se face o masca dintr-o banana si o lingurita de miere si cateva picaturi de lamaie. Se lasa 30 de minute dupa care se clateste cu apa calda.

Comentarii