Algele marine, alimente-concentrate pentru sanatate

      
 Compozitia algelor marine le recomanda in cazul multor afectiuni. Mineralele, vitaminele, proteinele, acizii grasi esentiali, substantele antibiotice , toate se regasesc in cantitati mari si, mai important, acestea se digera mai usor decat cele din alte alimente sanatoase.






    Mineralele, care se regasesc in cantitate de 20%-30% in aceste alge sunt: iodul, bromul, potasiul, magneziul, sodiul, calciul, fosforul, cuprul, siliciul.

    Calciul se regaseste intr-o cantitate de 20 de ori mai mare decat in lapte, iar fierul este de 8 ori mai mult decat in carnea de vita.

    Dintre vitamine regasim: vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, Vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, vitamina D, vitamina E, vitamina k, vitamina PP.

    Alte substante care se regasesc in alge sunt: acidul glutamic, metionina, serina, cistina, glucide, clorofila, mucilagii, substante antibiotice. Dintre acestea, acidul glutamic este benefic functiilor creierului, ajutand in caz de efort intelectual prelungit.

    Exista foarte multe sortimente de alge dintre care le amintim pe cele mai importante si cele mai cunoscute dintre ele.

    Cele mai cunoscute alge sunt: algele verzi-albastre, algele rosii, spirulina si chlorella.

    Alte alge folosite in medicina orientala sunt: Agar, Arame, Hijiki, Kelp (benefice in hipotiroidism, accelereaza metabolismul), Kombu, Nori (alga verde), Palmier de mare.



    Algele verzi-albastre sunt folositoare in:

-raceli, deoarece contin vitamina C,

-mineralizare si vitaminizare (se digera foarte usor),

-ard grasimile,

-mareste metabolismul, apreciate pentru ajutorul dat in curele de slabire,

-contin acizi grasi esentiali,



-contin bacterii care echilibreaza flora intestinala,

-sunt o rezerva de vitamine B care confera energie in caz de oboseala,

-dinamizeaza activitatea creierului, fiind de ajutor si in caz de Alzheimer,

-imbunatateste memoria (pentru rezultate scolare mai bune),

-sursa importanta de beta-caroten si clorofila.


    Algele Nori (alge verzi), Hijiki, Arame, Wakame (alge brune) au un continut ridicat de Calciu, in timp ce algele Dulse (alge rosii) contin o cantitate considerabila de Fier, necesar in caz de anemii.



    Spirulina, algele verzi-albastre sunt surse importante de proteine care se digera mai usor decat proteinele din carne, benefice sanatatii ficatului, a unghiilor si parului. Tot aceasta regleaza glicemia, taind pofta de mancare, ajutand la slabit.

    Chlorella contine proteine, vitamina B12, zinc, fier, clorofila, acizi grasi esentiali. Dintre rolurile sale in mentinerea sanatatii noastre, amintim:

-intareste sistemul imunitar,

-reduce colesterolul,

-mentine sanatatea vaselor de sange, ajutand in ateroscleroza,

-previne atacurile de cord si accidentele vasculare.

    In general, algele marine contin multe minerale, in cantitati considerabile si mai usor digerabile, decat orice alt aliment.

  Toate algele au un continut important de iod, fiind de ajutor si in tratamentul adjuvant al hipotiroidiei.