Cimbrul, un antibiotic in bucatarie

    Cimbrul este un puternic antiinfectios natural. Condiment foarte des folosit in bucatarie, cimbrul ascunde niste secrete de putini stiute. Este o planta aromatizanta care poate trata multe dintre afectiunile cele mai des intalnite.


   Asa cum v-am obisnuit deja, continui cu super-alimentele-remedii din bucatarie.

   Cimbrul, care mai este cunoscut si sub numele de Tim,are efecte care il transforma dintr-un simplu condiment intr-un remediu demn de luat in seama.

   Prin compozitia sa, timol, carvacrol, terpinen, cimen, borneol, limalol, acesta se situeaza printre cele mai puternice antiinfectioase, antibiotice si antiparazitare plante din natura. Carvacrolul este o substanta antibiotica puternica, cu o sfera larga de actiune asupra bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si parazitilor intestinali.

   Desi cele mai multe tratamente presupun folosirea ceaiului, tinctura a inceput sa-i ia locul primului prin faptul ca este mult mai concentrat si nici nu necesita mult timp pentru preparare.

       Tratamente pe baza de cimbru:

-ajuta in tratarea racelilor,

-calmeaza tusea, este un foarte bun expectorant, ceai de cimbru cu miere,

-poate trata afectiunile bucale si cele ale cailor respiratorii superioare, afte, amigdalite, rinite alergice (2 cani de ceai pe zi sau tinctura conform prospectului producatorului),

-este dezinfectant, fiind folosit si in anumite paste de dinti,

-stimuleaza pofta de mancare,

-este relaxant muscular,

-stimuleaza sistemul digestiv si, mai ales, functionarea unor organe precum ficatul,

-imbunatateste activitatea creierului,

-este anestezic usor, fiind folosit in caz de dureri de dinti sau de cap (se mesteca  sau se face ceai, cate 2 cani pe zi),

-are efecte in caz de oboseala, extenuare, depresii, insomnii,

-in caz de reumatism se pun comprese calde inmuiate in ceai de cimbru sau tinctura, intern se beau 2 cani pe zi,

-intareste sistemul imunitar,

-in caz de bronsita cronica se consuma 20 de picaturi de tinctura pe zi,

-daca, in timpul unei afectiuni respiratorii secretiile stagneaza in bronhii, pentru fluidificarea acestora, se beau 3 cani de ceai pe zi,

-trateaza afectiuni ale aparatului urinar precum cistita, inflamarea prostatei, litiaza urinara,

-trateaza afectiuni digestive ca: enterocolite si diaree, se face un ceai concentrat,

-eczemele sau ranile pot fi ameliorate daca se sterg cu un tampon demachiant inmuiat in ceai concentrat de cimbru,

-gripa se poate trata cu un ceai din aceasta planta, amestecata cu scortisoara si miere, tei, lamaie,

-daca aveti probleme cu respiratia, se mesteca putin cimbru,

-pentru picioare umflate si hemoroizi se face baie cu ulei esential de cimbru (10 picaturi),

-colicile la adulti pot fi tratate cu un ceai de busuioc caldut cu miere. Se bea cate o gura, incet.










   

Comentarii