Intoleranta ereditara la lactoza-tratament si cauze

Intoleranta-ereditara-la-lactoza-tratament-si-cauze
Intoleranta ereditara la lactoza-tratament si cauze


   Clinic, intoleranta la lactoza debuteaza inca din primele zile de viata, fiind o afectiune cu transmitere genetica.




  Intoleranta la lactoza presupune un deficit in activitatea lactazica.


  Important de retinut este ca laptele matern contine 70% lactoza, in timp ce cel de vaca doar 45-50%. Asadar, problemele apar inca din primele zile de viata, din momentul alaptarii bebelusului.

  Simptomele intolerantei ereditare la lactoza


-cel mai important simptom este diareea care se instaleaza imediat de la primele alaptari si devine cronica,

-scaunele sunt acide, iritand puternic suprafata pielii cu care intra in contact,

-balonarea si meteorismul au caracter acut,

-stare generala alterata,

-deshidratare semnificativa ce poate duce la atrepsie (grave tulburari nutritionale) daca nu se opreste alaptarea,

 In cadrul consultului de specialitate se va face diferentierea intre diareea cauzata de gastroenterite, giardioze, efectele administrarii de antibiotice sau boala Whipple.

  In general, antibioticul care cauzeaza cel mai des diaree este neomicina.


  In alte cazuri, intoleranta ereditara la lactoza poate fi confundata cu o intoleranta tranzitorie ce este cauzata, de cele mai multe ori de cauzele prezentate mai sus sau, mai des de infectii intestinale, la care se observa si leziuni intestinale precum atrofia vilozitatilor, ca in boala celiaca. Aceste leziuni se vindeca din momentul in care se elimina cauza.

  Tratamentul intolerantei ereditare la lactoza


  Pentru a trata intoleranta ereditara la lactoza este necesara eliminarea din alimentatia bebelusului  a laptelui, atat cel matern, cat si a celui praf ce contine lactoza. Nu discutam despre laptele de vaca deoarece el oricum nu este recomandat de la o varsta asa de mica.

 De la  varsta recomandata, se pot introduce in meniul copilului iaurtul, cat mai natural, fara adaosuri, branza de vaci, smantana sau untul.

  O atentie deosebita trebuie sa acordam medicamentatiei care contine lactoza ca si excipient.

  Simptomele intolerantei la lactoza la adulti


  Laptele de vaca este un produs lactat ce contine caseina, o substanta pe care organismul uman il digera foarte greu sau chiar deloc.

  Astfel, laptele poate provoca anumite reactii alergice precum astm, dureri de urechi, secretii nazale abundente, rinita, inflamarea mucoaselor, mancarimi ale nasului si a pielii, stare de somnolenta si nervozitate.


  La unele persoane le lipseste lactaza, o enzima ce descompune lactoza.

 Intoleranta la lactoza, la adulti determina anumite manifestari: balonari, flatulenta, diaree sau constipatie. 

  De multe ori, se poate intampla ca adultii sa suferere de intoleranta la lactoza ereditara, fara sa stie, deoarece simptomele sunt destul de slabe si sa descopere aceasta intoleranta din pura intamplare, incercand sa trateze unele din aceste simptome specifice.

  In aceasta situatie, la adulti se poate inlocui laptele de vaca cu laptele de capra, de soia, migdale sau orez.

  Important este ca, daca renuntati complet la produsele lactate, sa consumati legume si fructe cu un continut ridicat de calciu si magneziu (varza, nuci, seminte).

Daca intoleranta la lactoza nu este una cu simptome puternice, se poate consuma din cand in cand lapte, cu o conditie, ca acesta sa fie foarte bine fiert, deoarece prin fierbere, moleculele mari, nedigerabile se descompun.





Comentarii