Importanta analizei antigenului Australia-HbsAg

Importanta analizei antigenului Australia-HbsAg


    Antigenul Australia sau HbsAg este antigenul de suprafata a virusului hepatitei virale B.


  


 
    Acest antigen este cel care confirma prezenta virusului hepatitei B in organism.


  Antigenul este substanta de origine endogena sau exogena, ce determina aparitia unui raspuns imunologic din partea organismului.

   HbsAg-ul este prezent in ser inca de dinaintea aparitiei primelor simptome de afectare cu hepatita B.

  Prezenta HbsAg in sange arata ca persoana este infectata cu virusul hepatitei b si, mai mult decat atat, este infectioasa, adica transmite boala, putand infecta persoanele din jurul sau.

  Hepatita B este un hepadnavirus format la suprafata din HbsAg, HbcAg, o ADN polimeraza si un genom din ADN partial bicatenar.

  Desi in mod normal, antigenul Australia dispare in cateva saptamani de la aparitia simptomelor, exista cazuri in care acesta ramane vizibil luni si chiar ani.

  O importanta deosebita trebuie sa dam analizei acestui antigen si datorita faptului ca, de cele mai multe ori hepatita b cu antigen Australia se poate transforma in timp intr-o afectiune alergica. Aceasta se datoreaza acestor antigeni care, ramasi in organism pentru mai mult timp, determina organismul sa produca permanent, intr-o cantitate mare, anticorpi.

  Analiza antigenului HbsAg este important de efectuat inaintea oricarei operatii deoarece exista riscul infectarii chirurgului cu acest virus, pe perioada operatiei.

  Antigenul Australia este observat si in cazul afectarii cu o alta boala hepatica, hepatita cronica activa, cunoscuta si ca hepatita lupoida sau ciroza juvenila.

  Nu doar prezenta antigenului este importanta in stabilirea diagnosticului, ci si cantitatea in care acesta se gaseste in sange. Astfel, stiindu-se cantitatea de antigen se poate ajusta tratamentul medicamentos, observandu-se orice modificare a cantitatii acestuia.


  HbsAg este prezent, astfel, in toate afectiunile imunologice ce presupun o automentinere a reactiilor de tip antigen-anticorp, fiind responsabil de de declansarea acestor afectiuni. El modifica structura celulei hepatice, transformand-o in antigen.

  La microscop, acesta este observat ca niste particule ce contin in miez un virus.

  In unele tari se considera necesar ca, la bebelusii nou-nascuti ai caror mame au fost gasite infectate cu acest virus, sa fie si ei testati intre vasrta de 9-12 luni pentru depistarea antigenului Australia.

  In cazul determinarii HbsAg pozitiv la mamicile insarcinate exista o probabilitate destul de mare ca acesta sa se transmita la bebelusul nou-nascut. In schimb, in cazul HbsAg negativ la mamici, transmiterea are un procentaj destul de mic. Se observa ca, transmiterea antigenului la copii depinde foarte mult si de cantitatea acestui antigen care se regaseste in sangele matern.

  Noi teste au demonstrat ca vaccinarea bebelusilor ai caror mame prezentau in perioada de sarcina  HbsAg previn infectarea acestora cu virusul hepatic B.

  Determinarea antigenului Australia negativ arata ca persoana fie este susceptibila de a fi contractat virusul hepatic B, fie este imunizata datorita unei infectari externe cu acest virus (raspunsul imunologic al organismului prin producerea de anticorpi) sau a imunizarii cu vaccinul hepatitei B.

  Determinarea HbsAg pozitiv semnifica prezenta activa a virusului infectarea recenta si acuta a persoanei dar si cronicizarea afectiunii.

  

  

 

Comentarii