Diferite probleme ale dentitiei la copii

Diferite-probleme-ale-dentitiei-la-copii
Diferite probleme ale dentitiei la copii


    Uneori in perioada de crestere a dintilor poat aparea anomalii de dezvoltare, de constitutie, de forma sau numar a acestora.


  
 Aceste probleme pot aparea in perioada de dezvoltare a dintilor sau, mai tarziu, din cauza unor carente nutritionale sau de igiena.


  Anomaliile dentare de dezvoltare apar in perioada de formare a mugurilor dentari.

  Anodontia


  Aceasta afectiune apare in momentul in care, in perioada de formare a dintilor, lipsesc mugurii dentari. Aceasta poate fi totale, lipsind toti dintii sau partiala. Anodontia partiala este, in principal, cauzata de factori genetici,.

  Dintii supranumerari


   Un numar prea mare de dinti poate aparea in cazul incisivilor centrali aflati pe maxilar.

   Macrodontia sau microdontia


  Aceste afectiuni dentare reprezinta o supradimensionare sau o micsorare a incisivilor laterali localizati pe maxilar, fata de marimea normala.


   Dintii ingemanati


  Uneori, dintr-o anomalie de crestere pot aparea doi dinti care au o radacina comuna. de cele mai multe ori, aceasta afectiune dentara apare la incisivii mandibulari.

  Dentitia Hutchison


  Aceasta afectiune apare pe fondul afectarii copilului cu sifilis congenital.

  Amelogenesis imperfecta


  Este o boala genetica in care smaltul este foarte subtire, transparenta, prin care se vede dentina care este galbuie, in timp ce dintii sunt inchisi la culoare. De aceasta afectiune sunt afectati atat dintii de lapte, cat si cei permanenti.

  Dentinogenesis imperfecta


  La aceasta afectiune, dentina este maronie, cu smaltul subtire, casabil, crapat. Si acest caz afectarea prinde atat dintii de lapte, cat si pe cei permanenti.

  Afectiuni ale dintilor determinate de anumite boli sau malnutritie, care afecteaza smalul dintilor.

  Deficiente de coloratie a smaltului dentar cauzate de o calcifiere deficitara.

  Hipoplazie a smaltului dentar


  In aceasta situatie, smaltul dentar lipseste cu desavarsire de pe zone mari de dinte. Aceasta afectiune apare la bebelusii care sufera de boli cronice grave sau subnutritie.

  Colorari anormale ale dintilor


  Medicamentele pe baza de tetraciclina  intra in compozitia oaselor si a dintilor, modificand culoarea dintilor in brun-galbui si determinand lipsa smalului pe unele portiuni de dinti. Aceste medicamente interfereaza cu dezvoltarea normala a mugurilor dentari ai fatului. Astfel, daca se administreaza tetracicline femeii insarcinate aflate in perioada de 4-10 a sarcinii vor fi afectati dintii de lapte iar, daca se administreaza aceste medicamente atunci cand copilul are varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.

   Eruptia dificila

  Eruptia dificila a dintilor presupune inflamatii puternice, durere, mancarime, salivatie abundenta sau stari de nervozitate a bebelusului pe perioada iesirii dintilor.


  Eruptia intarziata


  Dintii poat aparea mai tarziu datorita unor boli de care sufera bebelusul, boli ca: afectiuni ale glandei pituitare, hipotiroidism, rahitism sau chisturi dentare.

  Eruptia prematura


   Daca intreaga dentitie este avansata, se va avea in vedere un consult endocrinologic.

  Uneori se mai intampla ca bebelusul nou-nascut sa prezinte, inca din momentul nasterii, dintii de lapte. Acest lucru se observa la aproximativ un copil din 2000. Aparitia acetor dinti inca din momentul nasterii nu reprezinta o afectiune grava dar, poate prezenta unele complicatii cand vine vorba de supt, putand cauza dureri atat bebelusului, cat si mamei care poate suferi de leziuni ale sanilor.

                                                                                        Sursa articol: ''Semne si simptome in pediatrie", Carmen si Eugen Ciofu

Comentarii