Dezvoltarea bebelusului nou nascut in prima luna

 
Dezvoltarea bebelusului nou nascut in prima luna
  Perioada imediat urmatoare nasterii este o perioada de adaptare a nou-nascutului la mediul extern. 


Este perioada care solicita cel mai mult atentia mamei in ceea ce priveste alimentatia, ingrijirea si crearea conditiilor ideale pentru ca nou-nascutului sa ii fie cat mai bine.


 Imediat dupa nastere au loc mai multe transformari pe care mama trebuie sa le stie pentru a le putea gestiona cat mai bine. Poate aparea icterul, mai des la copii bruneti, scaderea fiziologica a bebelusului, in primele zile sau aparitia unor eruptii cutanate normale in aceasta perioada de adaptare a bebelusuluila noul mediu.


  Unde doarme bebelusul?

  Cel mai bine este ca nou-nascutul sa fie obisnuit din primele zile de nastere sa doarma singur dar, toate stim ca adevarul nu este asta....de cele mai multe ori, bebelusul va avea patul in camera parintilor, la inceput pentru o mai buna supraveghere.

  Dormitul in pat cu nou-nascutul este o problema cu doua taisuri: pe de o parte este bine, deoarece se pastreaza stransa legatura dintre mama si bebelus, iar mamei ii este mai usor sa il alapteze si sa-l supravegheze dar...au fost si situatii grave in care copilul a avut de suferit din cauza dormitului in pat cu parintii.

  Locul ales pentru patul bebelusului trebuie sa fie ferit de curentii de aer, sa fie luminos si ferit de galagie.

  Bebelusul se poate aseza pe o parte sau pe spate dar, nu inca pe burta, deoarece este o cauza a mortii subite a bebelusului.

 Pentru invelit se va alege o plapumioara in functie de anotimp si de temperatura camerei.  Paturica va fi pozitionata sub bebelus, asezata in romb, coltul de jos va fi ridicat peste picioare, iar lateralele impaturite peste coltul de jos, ca un plic. Se poate folosi si sacul de dormit dar acesta este mai folositor in lunile urmatoare cand bebelusul va incepe sa dea din picioare. Nu se folosesc snururi sau sireturi.

  Infasatul bebelusului este din ce in ce mai putin folosit de catre  mamici.

  Camera nou-nascutului va fi aerisita de mai multe ori pe zi.



  Greutatea nou nascutului in prima luna de viata

-la nastere, nou-nascutul are in medie 3000-3500-3700 gr.

-imediat dupa nastere, are loc o scadere fiziologica a bebelusului, scadere ce va fi recuperata in urmatoarele zile. Aceasta scadere are o pondere de 5-10 % din greutatea de la nastere.

-astfel, in prima luna bebelusul va avea o crestere in greutate de in medie de 500-550 de gr.

-nu se cantareste bebelusul zilnic, deoarece crestera zilnica este neregulata. Bebelusul se cantareste o data pe saptamana, fara a intra in panica daca bebelusul nu ia in greutate, ca la carte..fiecare copil are ritmul sau de crestere.

-doar in caz de copil nascut prematur sau care este subponderal sau bolnav este necesara o cantarire mai frecventa.

-se va face o cantarire in ziua in care bebelusul a fost adus acasa.



  Alte repere de crestere a nou-nascutului

-lungimea: la nastere nou-nascutul are o lungime in medie de 50cm;

-perimetrul cranian se masoara la nivelul cel mai mare a capului, de obicei in dreptul sprancenelor si tamplelor. Acesta este in medie de 34 de cm.

-perimetrul toracic la bebelusul de pana la o luna este de aproximativ 32 cm.



  Dezvoltarea psihomotorie a nou-nascutului de pana intr-o luna

-toate miscarile sunt automate, reflexe, necoordonate,

-principalele ocupatii, mai ales in primele zile de viata, a bebelusului sunt dormitul si suptul,


-dupa cateva zile incepe sa intoarca capul spre lumina si reactioneaza la vocea mamei,

-in primele saptamani va incepe sa  miste usor mainile si picioarele, se va intinde usor, va scoate cateva sunete, gangureli, va increti fruntea si va imita cu gurita suptul,

-in aceasta perioada capul va trebui sustinut,

-pe spate, bebelusul va tine piciorusele usor flexate, indoite, simetrice,

-daca este intors pe o parte, bebelusul se va intoarce cu tot corpul,

-se poate observa pe fata bebelusului un zambet fara motiv vizibil,

-bebelusul incepe sa se sperie usor la zgomote,

-nou-nascutul poate fi calmat prin ridicare in bratele mamei, mangaiere, leganare sau chiar doar la auzul vocii mamei,

-stare de agitatie a parintilor poate influenta foarte tare starea copilului,

-in primele saptamani bebelusul reactioneaza la lunima dar inca nu vede, miscarile ochilor nu sunt coordonate si simetrice...se poate observa un usor strabism care, pana la un anumit nivel este normal...daca se observa ca strabismul tine peste varsta de 3-4 luni este bine sa consultati un oftalmolog ,

-lacrimile apar in jurul varstei de 3 saptamani,

-sunetele sunt percepute de bebelus chiar din a 6a luna intrauterina. Dupa nastere, bebelusul reactioneaza la sunete puternice, recunoaste vocea mamei si va reactiona la tonul vocii acesteia,

-mirosul nou-nascutului este prezent inca de la nastere, mirosind sanul mamei de la aproape 30 de cm. Se poate intampla ca daca mama foloseste parfum bebelusul sa reactioneze negativ. De aceea, este bine ca mama, in perioada de alaptare sa nu foloseasca parfumuri, in acelasi timp iritand caile respiratorii ale copilului,

-inca de la nastere bebelusul prefera gustul dulce. Cu cat lichidul amiotic este mai dulce, cu atat exista un risc mai mare pentru fat, in cazul mamelor diabetice. Daca mama consuma alimente care modifica gustul sau mirosul laptelui sugarul poate refuza sanul (piper, ceapa, usturoi, ardei iute).

-contactul pielii bebelusului cu pielea mamei determina reactii foarte puternice la acesta. Una dintre cele mai eficiente metode de combatere a colicilor este ca in timpul alaptarii bebelusul sa fie lipit de corpul mamicii "piele pe piele". Contactul fizic dintre mama si bebelus poate determina anumite comportamente la copilul mai mare. Daca contactul fizic este limitat copilul va suferi de colici, dificultati de supt, tulburari de somn, stari de agitatie.