Schimbari hormonale in timpul sarcinii si in perioada de alaptare

Schimbari-hormonale-in-timpul-sarcinii-si-in-perioada-de-alaptare
Schimbari hormonale in timpul sarcinii 
In perioada sarcinii au loc transformari hormonale profunde in organismul femeii.

 Cea mai solicitata glanda endocrina in perioada sarcinii este ovarul. Activitatea ovarelor se intensifica prin cresterea secretiei de foliculina si de progesteron.

  Foliculina este un hormon ce ajuta la dezvoltarea si diferentierea sexuala a caracterelor feminine. Are actiune congestiva, de marire a fluxului sanguin si proliferativa, de crestere asupra organelor genitale. Aceasta influenteaza activitatea neuropsihica si metabolica.

  Foliculina are o actiune tropica, pozitiva asupra dezvoltarii uterului si a fatului.

 Din prima zi de sarcina si pana in ultima, uterul se mareste de aproximativ 35 de ori, aceasta crestere fiind influentata cel mai mult de foliculina.



   Progesteronul are rolul cel mai important in mentinerea sarcinii, mai ales in primele 3-4 luni de la concepere. El este cel care asigura viabilitatea, posibilitatea de existenta si de rezistenta a oului fecundat ce se va transforma mai tarziu in fat. Favorizeaza mentinerea si prelungirea gestatiei.

  Pentru a putea sustine necesarul de hormoni, organismul creeaza o sursa hormonala noua, ce va sustine sarcina pana la nastere-placenta.

  Activitatea hormonala a placentei incepe din primele zile de sarcina si se incheie in ziua nasterii copilului. Ea este cea care secreta progesteron (din al doilea trimestru de sarcina), foliculina si un hormon nou, specific placentei, gonadotropul corionic, ce are actiuni asemanatoare hormonului luteinostimulant hipofizar.

  Sarcina modifica activitatea diferitelor glande hormonale precum tiroida, hipofiza, corticosuprarenalele.

  La nivelul hipofizei, sarcina actioneaza prin blocarea partiala a hormonilor gonadotropi, cu rol in stimularea activitatii tiroidei, corticosuprarenalelor sau a glandelor sexuale.

  In acelasi timp are loc o intensificare a producerii de hormoni de crestere si de hormoni tireotrop si corticotrop ACTH.


  Tiroida, in perioada de sarcina creste in volum si isi intensifica activitatea hormonala.

  Si activitatea corticosuprarenalelor se intensifica.

  Celebrul test de sarcina se bazeaza tocmai pe cresterea concentratiei acestor hormoni in urina.



  Influenta hormonilor asupra lactatiei

  Si lactatia este foarte mult influentata de activitatea hormonala. Sanul este pregatit din timpul sarcinii prin cresterea foliculinei si progesteronului.

  Foliculina este cea care favorizeaza dezvoltarea acinilor glandulari, iar progesteronul este cel care stimuleaza formarea glandelor mamare.

  Pentru a avea lapte propriu-zis, organismul secreta, prin hipofiza, prolactina care stimuleaza secretia de lapte, formarea acestuia in glandele mamare. Si ACTH-ul stimuleaza secretia de lapte.

  In caz de secretie insuficienta de lapte, in spital se administreaza preparate tiroidiene.