Constipatia la bebelusi si copii mici- cauze

Constipatia-la-bebelusi-si-copii-mici-cauze
Constipatia la bebelusi si copii mici-cauze

  Constipatia reprezinta o intarziere in evacuare a scaunelor sau evacuarea unor scaune dure, uscate si reduse ca si cantitate.





   Numarul de scaune pe zi este determinat de cantitatea si calitatea alimentatiei copilului. In general, alimentatia bazata pe alimente solide ce au un continut celulozic scazut si fara resturi nedigerabile precum fibrele determina constipatia.

  Uneori, intre copii de gradinita si scoala poate aparea o inhibare a scaunului datorita rusinii de a merge la baie cu alti copii sau a faptului ca s-ar putea sa nu se descurce singur. La copii mai mari, igienizarea toaletelor din scoala s-ar putea sa ii faca sa nu vrea sa mearga la baie, blocandu-si senzatia de a merge la toaleta. Aceasta inhibare poate duce la o "tocire" a acestui reflex.

  Constipatia apare atunci cand materiile fecale stagneaza mai mult timp in intestinul gros si se extrage o cantitate mai mare de apa din acestea. Miscarea materiilor fecale pe traiect este coordonata de sistemul nervos vegetativ.



  Mecanismele care genereaza constipatia


-constipatia de progresie- care apare atunci cand scaunul nu se misca datorita unui blocaj fizic la nivelul intestinelor precum unei tumori sau a unui obiect strain, o situatie rara la copii. Aceasta mai poate aparea si datorita a unei enervatii insuficiente a  segmentului distal al rectului, acesta nemaifacand miscarea peristaltica.

-constipatia de evacuare- poate fi pe fond nervos sau poate aparea daca defecatia este dureroasa.

-constipatia idiopatica este detrminata de diskinezia colonului, hiper- sau hipo- tonie a acestuia. Hipertonia colonului determina inhibarea motilitatii scaunului.

         Constipatia acuta


 Este una de scurta durata daca se elimina cauzele care o produc:

-fisuri anale ce pot face copilul sa evite mersul la baie. Scaunul este acoperit cu striuri de sange proaspat. In aceasta situatie, fisurile anale pot fi cauza dar si rezultatul constipatiei. Un scaun prea dur, uscat poate determina rani/fisuri la nivelul colonului. Spalarea de mai multe ori pe zi a zonei anale cu ceai de galbenele, musetel poate trata usor aceasta problema;

-sindromul de separare a copilului mic/ schimbare brusca de domiciliu, culcat singur in pat dupa o perioada de dormit cu parintii determina o stare de anxietate ce poate detrmina constipatia;

-cauze psihologice: copilul isi inhiba senzatia de defecare voluntar datorita unor conditii ale igienei toaletei din scoli sau a frigului si conditiilor total diferite decat celor de acasa; 

-cauze nervoase: anumite afectiuni neurologice pot determina constipatia: sindrom Guillan-barre, poliomielita, paraplegia, botulismul;

-unele medicamente pot provoca constipatia acuta, situatie destul de rara la copii mici. In general, fierul, atropina sau codeina, care sunt mai des folosite la copii.





  Constipatia cronica la copii


  Megacolonul poate fi o cauza a constipatiei cronice. Poate aparea la un copil din 5000-10000. De obicei se asociaza si cu sindromul Down (2%). Aceasta afectiune daca nu este tratata poate fi fatala. Ca si simptome de debut ale acestei boli avem, de la nastere varsaturi, distensia abdominala majora, eliminarea tardiva a meconiului, subocluzie intestinala. La varste mai mari ale copilului, aceasta afectiune are ca si simptome meteorism abdominal, crestere sub medie, rect nedilatat. Daca este dobandit, megacolonul se caracterizeaza prin golirea de materii fecale intr-un interval mai mare de 24 de ore. Se intalneste in 60% din sugari si in 40% din prescolari. Cresterea copilului nu este intarziata, abdomenul este foarte putin umflat.

  Constipatia poate aparea si ca urmare a alimentatiei exclusive cu lapte matern a nou nascutilor si sugarilor. Se datoreaza absorbtiei mare a laptelui matern, a lipsei de fibre si a unei cantitati mari de calciu din laptele matern. Sugarul poate fi putin agitat in momentul defecatiei dar nu i se modifica cu nimic curba de crestere. De obicei, acesti copii cresc cu a aceasta predispozitie spre constipatie.

  O alta cauza a aparitiei constipatiei cronice este existenta unor obiceiuri nesanatoase alimentare in familie, obiceiuri ce pot provoca un climat nefavorabil alimentarii adecvate.

  Alte cauze care pot provoca aparitia constipatiei cronice la sugarul mic si colilul mic sunt: hipotiroidismul congenital, stenoza hipertrofica de pilor sau hipercalcemia.