Laptele de vaca-indicatii terapeutice si contraindicatii


Laptele-de-vaca-indicatii-terapeutice-si-contraindicatii
Laptele de vaca-indicatii terapeutice si contraindicatii
 Laptele, desi nelipsit din alimentatia noastra, este un aliment destul de controversat.


    Daca unii doctori ni-l recomanda cu toata increderea, altii ne sfatuiesc sa ne ferim sa il consumam. Adevarul este undeva la mijloc... organismul unor persoane il accepta foarte bine, pe cand cel al altora nu. Important este sa ne dam seama daca noua, in particular, ne face bine sau nu.




  De ce este bine sa consumam lapte


  Laptele.....indicat de toti doctorii copiiilor si persoanelor care au lipsa de calciu are un continut mare de:

-minerale, in special calciu, iod, magneziu, zinc,

-substante albuminoide,

-grasimi,

-acizi grasi: acidul butiric, caprilic, caprinic, lauric, miristic, palmitic, stearic, si oleic,

-colesterol,

-lecitina,

-carotinoide,

-vitamine: A, C, D, E, B1, B2, B6.

-substante organice care contin azot: uree, creatinina, creatina, aminoacizi, fermenti lactici, diastaze, lipaze feroxidaze.

  Primul moment in care omul intra in contact cu laptele de vaca este atunci cand se inlocuieste sau completeaza laptele matern cu cel de vaca. Doctorii recomanda, in prima faza ca acest lapte sa fie introdus in alimentatia copiilor dupa varsta de 3-4 luni. El trebuie diluat pentru ca sugarul sa poata sa digere proteinele si grasimile pe care acesta le contine. Din a treia luna de viata se recomanda ca laptele sa fie diluat 3 parti de lapte si o parte apa. Laptele integral se poate oferi bebelusului din a 5 a, a 6 luna de viata.

  Laptele are proportia ideala intre fosfor si calciu si astfel este recomandat copiilor rahitici, a celor in crestere, gravidelor, mamicilor care alapteaza si persoanelor care sufera de osteoporoza.

  Deoarece poate determina fermentatii intestinale, acesta trebuie amestecat cu carbonat de calciu; o lingurita de carbonat de calciu la un sfert de litru de lapte.



  In cosmeticalaptele are mai multe intrebuintari:

-acidul lactic continut de lapte ajuta la curatarea pielii de celulele moarte,

-proteinele lactice ajuta la refacerea celulelor tenului,

-zaharul pe care acesta il contine fortifica musculatura fetei si reinoieste schimburile celulare,

-vitaminele A si D din lapte lupta impotriva deshidratarii tenului si a pielii in general (bai in care s-a turnat putin lapte),

-vitaminele B1 si B6 previn si trateaza acneea si comedoanele,

-vitamina C confera fermitate pielii si o lumineaza,

-vitamina K previne si trateaza cuperoza,

-caimacul are actiune emolienta.

  In tratamentele naturiste, laptele este folosit la tratarea diferitelor afectiuni, in amestec cu alte alimente sau plante medicinale:

-in laringita sau faringita se consuma cald, in combinatie cu miere si ou crud de gaina sau prepelita,

-in angina pectorala, se sfarama o lingura de fructe de catina, se amesteca cu lapte fierbinte, se lasa sa infuzeze, se strecoara si se bea, indulcit cu miere, de 3 ori pe zi, timp de o luna,

-pentru curatarea vaselor de sange, se piseaza 2 catei de usuroi, se lasa sa infuzeze in lapte cald, dupa care se strecoara si se consuma cate 2 lingurite pe zi.





  De ce nu este indicat sa consumam lapte de vaca

  Numeroase studii arata ca, desi pe de o parte, laptele face bine, in foarte multe alte cazuri acesta are un efect negativ asupra sanatatii organismului nostru:

-laptele de vaca contine foarte multe grasimi si cazeina, o substanta pe care sistemul nostru digestiv o digera complet cu mare greutate sau nu o digera deloc. Totusi fierberea laptelui duce la descompunerea a o parte a acestor molecule mari,

-unele persoane pot avea reactii alergice de la cazeina si de la alte substante continute de acesta: astm, sinuzita, dureri de urechi, secretii nazale, inflamarea mucoaselor, mancarimi ale pielii, eruptii ale pielii, eczeme, stare de somnolenta sau stari de agitatie amplificand stresul,

-unele persoane pot avea intoleranta la lactoza deoarece le lipseste o enzima, lactaza, care ajuta la digerarea lactozei. Astfel, acestea se pot confrunta cu balonari, gaze, diaree, constipatie sau flatulenta.

-laptele de vaca integral are un continut mare de grasimi saturate, un continut scazut de vitamine si o cantitate de minerale care este in dezechilibru cu biochimia organismului uman,

-laptele poate fi de vina daca va confruntati cu un stomac sensibil, cu gaze sau dureros,

-cantitatea de grasimi saturate si proteinele discordante  cu organismul nostru aduc un stres in plus acestuia,

-grasimile saturate care se gasesc in laptele de vaca vatama creierul, provocand efecte negative majore asupra activitatii acestuia, asupra memoriei si a invatarii. Aceste grasimi animalene  imbolnavesc si prin faptul ca predispun oamenii, care le consuma, la rezistenta la insulina, deci la prediabet sau chiar diabet,

-noi teste au descoperit ca laptele indulcit sau cu cereale dulci, produc, pe traiectul digestiv un mucus care adera la peretii acestuia, impiedicand absorbtia substantelor nutritive. Pe acelasi considerent, al mucusului dezvoltat de consumul de lapte indulcit, in momentul cand esti racit, nu este bine sa il consumi, deoarece acesta creste cantitatea de mucus deja existent din cauza racelii si creste si  temperatura corpului, amplificand febra.

  Un alt motiv pentru care consumul de lapte poate fi daunator sanatatii este faptul ca vacile crescute in ferme industrializate sunt supuse la diferite tratamente cu antibiotice, substante chimice, hormoni sau pesticide care, intr-un final ajung in laptele pe care il consumam.

  In loc de concluzie, va atrag atentia asupra unui aspect: suntem singurele mamifere care, dupa perioada de alaptare naturala, continuam sa consumam lapte.