Indicatii pentru a mentine glicemia in limite normale

 Indicatii-pentru-a-mentine-glicemia-in-limite-normale
 Indicatii pentru a mentine glicemia in limite normale
     Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 0,6 si 1,20 g la mie, iar dupa unii autori intre 0,8 si 1,3 g la mie. 



  Aceste valori sunt mentinute intre aceste limite printr-o actiune glicoreglatoare de natura neuro-hormonala. 


Afectiuni indicate de un nivel crescut al glicemiei


-diabet cauzat de o disfunctie a pancreasului,

-diabet cauzat de hipofiza,

-diabet de origine suprarenala,

-diabet cauzat de tiroida,

-anumite infectii si intoxicatii (cofeina sau oxid de carbon),

-tumori sau accidente vasculare.



  Afectiuni indicate de hipoglicemie

-boala Addison,

-insuficienta tiroidiana,

-insuficienta antehipofizara,

-insuficienta hepatica grava.



  Termenul de "glicemie" deriva din greaca si are insemnatatea de "sange dulce" (glykis=dulce si haima=sange).

  Atunci cand aceste valori sunt depasite in minus sau in plus, apar dereglari metabolice si nervoase.

  In functie de metoda de lucru a analizei glicemiei, se considera valori normale;

-70-120 mg% in cazul metodei Crecelius Seiffert,

-65-110 mg% in cazul metodei de ortotoluidina.




  8 sfaturi pentru a va mentine nivelul glicemiei in limitele normale

1. Evitati alimentele care contin mult amidon. Cartoful, orezul alb sunt alimente care cresc nivelul glicemiei mai tare decat zaharul. orezul basmati are un indice glicemic mic, in timp ce orezul lunguiet si cel brun au un indice glicemic mare.


2. Consumati legume cat mai multe deoarece acestea se digera incet si cresc treptat nivelul glicemiei.


3. Combinati alimente cu indice glicemic mare cu alimente cu indice glicemic scazut pentru ca, in final, sa obtineti un nivel intermediar al glicemiei.


4. Consumati rar carne grasa deoarece, desi aceasta nu creste glicemia, grasimea care o contine favorizeaza rezistenta la insulina si depozitata in tesutul adipos poate provoca dereglari hormonale.


5. Incercati sa scoateti din meniul vostru alimentele fainoase procesate precum painea, cerealele pentru micul dejun al copiilor, fursecurile sau biscuitii. Acestea au un indice glicemic mai ridicat chiar decat zaharul.


6. Pentru a scadea indicele glicemic al unei portii de mancare, daca se poate face combinatia din punct de vedere al gustului, adaugati otet sau zeama proaspata de lamaie. Studii au confirmat ca 2-3 lingurite de zeama de lamaie sau otet natural de mere scade indicele glicemic al mancarii cu 20-30 %.


7. Nu sariti peste micul dejun. Acesta, pe langa faptul ca va ajuta sa va concentrati mai bine si sa aveti o memori mai buna, va va reface nivelul glicemiei de dupa noapte.


8. Luati suplimente cu crom si acid alfa-lipoic care ajuta la normalizarea glicemiei din sange.