Beneficiile chimenului si rozmarinului-condimente medicament


Beneficiile-chimenului-si-rozmarinului-condimente-medicament
Beneficiile chimenului si rozmarinului-condimente medicament
     Chimenul si rozmarinul sunt doua condimente foarte des folosite in bucatarie dar care au cateva proprietati terapeutice care va vor face sa le consumati mai des.



Efectele terapeutice ale consumarii chimenului


  Chimenul este o planta aromatica des folosita in bucatarie pentru aroma deosebita care o confera mancarurilor. Ce nu stiati este ca acesta are efecte deosebite pentru sanatatea noastra. Are efecte tonice asupra sistemului digestiv prin reglarea poftei de mancare, intensifica peristaltismul intestinal (contractiile peretilor intestinali), amelioreaza colicile abdominale, ajuta la eliminarea viermilor intestinali.


  Acest condiment are efecte diuretice, impiedicand retentia apei, ajutand in curele de slabire si de dezintoxicare.

  Este o planta ce ofera rezolvari unor afectiuni feminine precum ameliorarea problemelor menstruale sau stimularea lactatiei.

  Chimenul are efecte antiseptice, fiind de ajutor in caz de infectii ale sistemului urinar, in special al tractului urinar si a rinichilor, ajuta in lupta impotriva bacteriilor si virusurilor.

  Acesta mai are efecte in tratarea reumatismului, a unor efectiuni ale inimii, in cresterea circulatiei sangelui, este un tonic general si ajuta la indepartarea reziduurilor, fiind de ajutor in curele de dezintoxicare.

  Chimenul poate fi folosit direct in mancaruri, amestecat in ceaiuri digestive, sub forma de tincturi sau uleiuri esentiale.

 






  Efectele terapeutice ale rozmarinului



  Rozmarinul este un condiment cu numeroase efecte benefice asupra organismului nostru

  Este folosit in mentinerea sanatatii sistemului nervos: influenteaza sistemul nervos central, nervii motori, in insomnii, in alterari ale simturilor sau scleroza multipla.

  Sistemul digestiv beneficiaza si el de proprietatile rozmarinului. Acesta este folosit in tonifierea activitatii ficatului, a bilei, in caz de pietre la bila, curata stomacul de flegma, creste pofta de mancare si regleaza digestia. Are, astfel, efecte coleretice si colagoge. In afectiuni hepatice se consuma sub forma de condiment in mancaruri, suc 2-3 linguri, de 3 ori pe zi, ceai, comprimate sau macerat glicerinat.

 Condimentul efecte tonice asupra inimii, a pielii, a rinichillor, a splinei si a sangelui. Se utilizeaza in caz de hipotensiune.

 Rozmarinul este folosit pentru stabilizarea dispozitiei, fiind un puternic stimulant, regleaza cantitatea de colesterol si glucoza din sange.

  In cosmetica, rozmarinul este folosit in produse de intretinere a parului.