Vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar

Vitamine-si-minerale-care-intaresc-sistemul-imunitar
Vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar


   O alimentatie saraca in substante nutritive, vitamine si minerale, afecteaza activitatea sistemului imunitar.





   Pentru a ne mentine sistemul imunitar sanatos si, deci pentru a ne proteja de diverite boli, trebuie sa avem o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale.




  Cum ne dam seama daca sistemul nostru imunitar este vulnerabil

-dieta este bazata pe alimente prelucrate, semi-preparate, cu un continut mare de E-uri si conservanti, alimentatie tip fast-food,

-suferiti de diverse alergii sau sensibilitati la diverse alimente care au aparut in timp,

-aveti, pe toata durata zilei senzatie de oboseala si indispozitie,

-sunteti des raciti,

-suferiti de afectiuni gasto-intestinale,

-suferiti de insomnie,

-aveti o stare constanta de stres, agitatie, iritabilitate,

-suferiti de afte sau micoze recidivante,

-consumati des apa de la chiuveta, sucuri din comert,

-observati semne de imbatranire prematura,

-observati pe limba urmele de dinti sau aveti limba crapata pe margini.





  Care este efectul dietei tip fast food asupra sistemului vostru imunitar

  Consumul de alimente gata preparate sau de tip fast food, bogate in grasimi, conservanti, E-uri, aditivi, faina alba si zahar supun organismul nostru la un stres continuu, privandu-l de substantele nutritive de care are nevoie. Mai mult, pentru a digera aceste alimente, organismul foloseste din rezerva de minerale si vitamine, astfel slabindu-i imunitatea.






  Vitamine si minerale necesare pentru un sistem imunitar sanatos

  Vitamina A ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii ce ataca sistemul osos, prin infectii tisulare si osoase. Aceasta se gaseste sub forma de retinol in ficatul de porc, oua, untura de peste, produse lactate nedegresate, iar, sub forma de beta-caroten in tomate, morcov, broccoli, pepene, mango, caise, dovleac.


  Vitamina B5 sau acidul pantoteic, combate infectiile si atenueaza efectele factorilor nocvi. Ea se gaseste in drojdia de bere, in cerealele integrale, in laptisorul de matca dar, si in galbenusul de ou si in legumele verzi.

  Vitamina B6 ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar si lupta impotriva infectiilor. Se gaseste in drojdia de bere, in cerealele integrale, in lapte, oua, fructe oleaginoase, banane, avocado. Aceasta ajuta la reducerea crizelor de astm.

   Vitamina B15, care se gaseste in orezul brun, in painea integrala si in drojdia de bere, curata organismul de substantele toxice, fortifica sistemul imunitar si creste media de viata a celulelor,

   Vitamina C care se gaseste intr-o cantitate importanta in patrunjel si citrice, ajuta la formarea anticorpilor si interferonilor, ajutand astfel, la lupta impotriva infectiilor, a racelilor si a afectiunilor cauzate de bacterii.

  Vitamina D desi este cunoscuta mai mult pentru actiunea sa de stabilizare a calciului in organism, este o vitamina cer ajuta si sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si a altor afectiuni de natura bacteriana sau virala. Aceasta se gaseste indeosebi in pestele gras precum somonul sau heringul, in galbenusul de ou si in lactatele nedegresate.

  Vitamina E, care se gaseste in uleiurile vegetale precum cel de soia, floarea-soarelui sau in fructele oleaginoase, in spanac sau rosii,  intareste sistemul imunitar si atenueaza senzatia de oboseala si ajuta organismul sa se recupereze dupa efort.


  Fierul este un mineral indispensabil mentinerii sanatatii organismului. El se regaseste in alimentele de origine animala (carne rosie, peste, fructe de mare sau carne de curcan), sub forma de fier hemic, care este mai usor de absorbit de catre organism sau sub forma de fier nonhemic, in alimente de origine vegetala precum legumele verzi, fructe uscate. Acest mineral are printre alte rolulri importante si rolul de a intari rezistenta organismului la boli.

  Seleniul, un mineral din ce in ce mai cunoscut, incetineste imbatranirea, previne formarea celulelor cancerigene si sprijina sistemul imunitar. El se regaseste in fructele de mare, in organe, in cerealele integrale, in usturoi sau in nucile de brazilia.

  Zincul are rol antioxidant, intarind sistemul imunitar. El se gaseste in peste, fructe de mare, oua sau fasole.

  Acestea sunt vitaminele si mineralele care ne ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a substantelor toxice care intra in organism si care ne slabesc rezistenta. Se recomanda ca acestea sa fie luate separat, in functie si de alte simptome specifice, fiind mai eficiente decat luate in combinatii de suplimente.