Tetania- cauze, simptome, tratamente naturiste

Tetania-cauze-simptome-tratamente-naturiste
Tetania- cauze, simptome, tratamente naturiste

 
Tetania este o afectiune provocata de o insuficienta a glandelor paratiroide. 


  Aceste glande, mai putin cunoscute au o importanta deosebita in metabolismul calciului si a magneziului. Acestea mentin nivelul optim al calciului seric, cel din sange.


  Tetania se intalneste mai des la copii dar si la femei gravide sau care alapteaza. Ea apare datorita unei insuficiente de hormon paratiroidian ceea ce face ca si absorbtia calciului pe traiectul intestinului subtire sa scada. Scaderea nivelului de calciu din sange duce, astfel, la cresterea excitabilitatii neuromusculare producand acele spasme specifice tetaniei.


  Alte cauze mai pot fi pierderi importante de minerale si vitamine, stare de stress continua pentru o perioada indelungata de timp, diaree sau un regim alimentar precar, care nu aduce aportul optim de substante nutritive.


  Simptomele tetaniei

-contracturi tonice ale musculaturii somatice dar, si a celor viscerale, acestea din urma aparand mai rar, care sunt cunoscute sub denumirea de contracturi tetanice sau spasme mulsculare. Aceste contracturi sunt declansate, in special, de efort fizic, hiperpnee, frig, emotii, uneori de traumatisme usoare sau infectii.

 Contracturile apar, mai ales la nivelul degetelor, a antebratelor. Un semn distinctiv este "mana de mamos" care se caracterizeaza printr-o contractura a degetelor spre interiorul palmei ca si cand ai incerca sa realizezi o umbra a unui cioc de pasare. Contracuri musculare apar si la nivelul membrelor inferioare, a musculaturii gurii formandu-se un semn distinctiv al  unui bot de peste.

  De o importanta deosebita si mai ales cele mai periculoase sunt spasmele de la nivelul musculaturii respiratorii sau a laringelui. putand produce asfixia persoanei.

-tulburari neuropsihice precum crize cu aspect epileptoid sau parestezii, ameteli, insomnii, somn nelinistit, tulburari de echilibru sau hiperreflectivitate osteo-tendinoasa, stari nevrotice pot conduce spre diagnosticarea bolnavului cu tetanie.

-alterari grave ale danturii precum: dinti strambi, cariati, care cad repede, de o culoare galbena cu striuri verticale,

-unghii subtiri care se exfoliaza repede,

-par rar, subtire care cade,

-spasme gastrice, varsaturi, colon spastic.



  Diagnosticarea tetaniei

-cautarea de catre medicul specialist a unor semne specifice tetaniei precum

  • semnul Chvostek care reprezinta ridicarea buzei superioare, a aripii nasului si ainchiderea ochiului de pe aceeasi parte in momentul percutiei  mijlocului obrazului, avand gura intredeschisa, relaxata,
  • semnul Trousseau care consta in aparitia acelei maini de mamos despre care am discutat mai sus in momentul in care se aplica un garou sau manseta aparatului de tensiune,
-examene de laborator prin care se observa o scadere semnificativa a calciului ionic si a fosforului si cresterea concomitenta a fosfatemiei

-electromiograma este exameniul specific diagnosticarii tetaniei. Traseele EMG arata intr-o proportie de 100% din cazuri alterari specifice.



  Tratamentul tetaniei


   Pentru a trata tetania sunt necesare cateva corectari ale regimului de viata pornind de la tratarea oricaror afectiuni digestive care ar putea bloca absorbtia vitaminelor si mineralelor importante organismului, dar si cele biliare. Alimentatia in caz de tetanie trebuie sa fie bogata in legume, fructe, lapte si preparate din lapte si saraca in carne. Sunt interzise alimente excitante precum cafeaua si alcoolul, bogate in fosfor sau sarate is hiperacide.


  Vara, persoanele care sufera de tetanie trebuie sa faca bai de soare pentru a sintetiza vitamina D iar, iarna bai cu raza ultraviolete.

  Se corecteaza carenta de calciu si magneziu, se va evita stresul de orice fel, fizic sau psihic, se va evita caldura excesiva si se vor evita orice trauma fizica sau psihica.




  Tratamentul alopat al tetaniei

  Tratamentul alopat ale tetaniei va consta in administrarea de suplimente de calciu asociat cu vitamina D3 si D2 dar si preparate cu extract paratiroidian. Astfel, se va administra orotat de magneziu, orotat de calciu, siliciu.


  Tratamentul naturist al tetaniei

-dimineata 20 de picaturi de tinctura de tataneasa, seara 20 de picaturi de tinctura de paducel,

-se iau zilnic cate 3 linguri de tarata de grau si se va bea cate 1 litru de apa din tarate de grau. Acsta se va face prin macerarea timp de 12 ore a 10 lim
linguri de tarate intr-un litru de apa.

-se consuma pulbere de coada calului amestecata cu apa sau lapte sau suc sau se ia sub forma de ceai mai concentrat.

-Se face un ceai din valeriana, coada caluilui, coada soricelului si tataneasa si se bea 2 cani pe zi.

-extract de muguri de brad conform prospectului.


  Tratamentul homeopat al tetaniei

-ignatia pentru spasme si contracturi,

-solanum nigra pentru mana de mamos,

-silicea, care ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea sanatatii oaselor si a unghiilor,

-cicuta virosa care ajuta in caz de convulsii traumaice, coree sau epilepsie, special administrat in caz de tetanie, spase localizate la nivelul faringelui, esofagului sau la nivelul intestinului . Aceste spasme apar mai ales noaptea si sunt precedate de o stare accentuata de teama. Fata pacientului este congestionata si nu isi mai aminteste nimic.

  Dilutii trebuiec date de catre medicul homeopat in functie de gravitatea simptomelor.



Primul ajutor in caz de criza tetanica

-nu se intervine asupra bolnavului ci se are in vedere ca acesta sa nu se loveasca, se intinde si se va lasa sa stea linistit sa se odihneasca, ferit de zgomot si de lumina.



Comentarii