Diete in functie de afectiunile pe care le avem

diete
Diete in functie de afectiunile pe care le avem

     Dietele sunt regimuri care sunt caracterizate prin restrictii. Dar, aceste restrictii trebuie individualizate in functie de afectiunile pe care le avem





  O dieta ne este benefica in momentul in care, dupa cateva zile de la inceperea acesteia, ne simtim mai bine decat inainte de ea.



  Un aspect important este ca dieta se tine pentru o perioada scurta de timp si nu trebuie confundata cu regimul nutritionist care are drept scop alimentarea organismului cu substante nutritive necesare organismului.

  Dieta poate fi cantitativa, prin restrictia cantitativa a alimentelor consumate, sau calitativa, prin restrictia unor alimente.


 Diete cu restrictia cantitativa a alimentelor


-dieta prin care se cantaresc alimentele, incercandu-se micsorarea portiilor de mancare,

-dieta hipocalorica in care se limiteaza numarul de calorii consumate intr-o zi, de ajutor persoanelor care vor sa slabeasca fara sa se infometeze, pot manca orice aliment in limita caloriilor stabilite a fi consumate intr-o zi,

-dieta prin care se elimina o masa,

-dieta prin care, la o masa se consuma doar 3 alimente.

Diete cu restrictie calitativa


-dieta vegetariana din care se exclud produsele animaliere, mai putin ouale si lactatele. Este recomandata persoanelor care au consumat prea multe proteine, cand la analize iese acidul uric din urina prea mare,


-dieta disociata care favorizeaza digestia. Este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni digestive precum indigestie, colita de fermentatie, enterita, balonare. Aceasta dieta nu trebuie tinuta pentru o perioada lunga de timp deoarece duce la o scadere a absorbtiei substantelor nutritive,

-dieta hipoazotata,  care ca si dieta vegetariana este recomandata persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, pietre, datorita acumularii de cristale, acid uric,

-dieta hipocarbonatat, care restrictioneaza zaharul, sub orice forma, cereale, paine, aluaturi. Aceasta dieta este recomandata persoanelor obeze, cu afectiuni hepatice, pancreatice, care sufera de boala cerurilor, blocaje ale cailor respiratorii,

-dieta hipolipidica restrictioneaza alimentele bogate in grasimi si este recomandata persoanelor cu afectiuni hepatice, biliare, cardio-vasculare sau obeze,

-dieta desodata elimina sarea din consumul zilnic si este recomandata persoanelor care au afectiuni ale rinichilor, cardiovasculare, care retin apa.


De ce nu monodietele?


  In cazul monodietelor se consuma un singur aliment pentru o anumita perioada de timp.

Aceste monodiete, indiferent de alimentul consumat, duc la diferite dereglari ale organismului. De exemplu, monodieta cu ou produce mari cantitati de deseuri, afectand sanatatea ficatului, marirea cantitatii de colesterol din sange si nu numai. In aceeasi idee, monodieta cu fructe, mai ales cu lamaie poate duce la o demineralizare a organismului deoarece acesta nu reuseste sa transforme o cantitate mare de acizi in minerale.