Efectele negative ale inotului

  Toată lumea vorbește despre cât de sănătos este înotul. Doar cei care îl practica regulat sau de performanta, știu ca acest sport, care este de altfel un sport complex și care ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului in creștere a copiilor noștri,  are si efecte negative.


  O mare problema pe care o ridica practicarea acestui sport este posibilitatea de îmbolnăvire cu o serie de bacterii și viruși care se găsesc în apa de bazin, dacă aceasta nu este igienizata corespunzător. Acești viruși sunt responsabili de acele ciuperci care pot apărea la nivelul picioarelor dar și de apariția verucilor pe diferite zone ale corpului.

  Un alt posibil efect negativ este acela de sensibilizare a copilului la clorul din apa. Așa poate apărea o alergie la clor care se poate manifesta atât la nivelul sistemului respirator, cât și la nivelul pielii, prin diferite eczeme și urticarii.

  O alta afecțiune care poate apărea la înotul de performanta sau zilnic este sinuzita,  datorita blocării apei pe căile superioare respiratorii.



                  Ce putem face ca sa contracaram aceste efecte negative ale practicării inotului



-trebuie purtat obligatoriu casca și ochelari de înot,

- trebuie sa facem dus imediat după ieșirea din bazin pentru îndepărtarea clorului de pe corp,

- trebuie curățate și uscate foarte bine urechile, deoarece exista posibilitatea ca apa sa staționeaze în ureche și sa facem otita supurativa,

-trebuie sa ne suflam foarte bine nasul pentru a scoate apa rămasă blocată pe căile aeriene superioare. Aceasta apa poate provoca, în timp sinuzita cronica și alte afecțiuni cronice ale sistemului respirator. Dacă nasul este deja înfundat,  trebuie sa îl desfundam cu sprayuri nazale, cu apa de mare.

-dacă se face periodic sau de performanta trebuie sa suplimentam mineralele și vitaminele deoarece deși nu se observa, și la înot se transpira și se consuma foarte multa energie.

Comentarii