Link-uri utile

Faceți căutări pe acest blog

Arhivă blog

duminică, 14 iulie 2013

Somnolenta dupa masa, cauze si sfaturi

  Exista mai multe cauze care dau aceasta senzatie de somnolenta dupa ce mancam. Anumite carente de vitamine si minerale dar si anumite afectiuni pot fi cauzele acestei stari.

  Principala cauza dar si cea mai cunoscuta este ca, in timpul mesei nivelul zaharului in sange creste ceea ce duce la eliberarea de insulina. Aceasta, odata ajunsa in sange se transforma in triptofan care, la nivelul creierului este transformat in serotonina, un hormon care da aceasta stare de somnolenta. 


  Alte cauze ale starii de somnolenta dupa masa:

-lipsa de Nichel, un mineral care protejeaza ficatul, ajuta la depozitarea glicogenului si este de folos in intensificarea proprietatilor insulinei de a scadea nivelul indicelui glicemic.

-carenta de Cobalt, un mineral care ajuta la producerea globulelor rosii, avand un efect antianemic important,

-hipotensiunea arteriala,

-digestia propriu zisa poate fi cauza somnolentei de dupa masa. Acesta senzatie apare in momentul in care organismul se concentreaza pe procesul de digestie. Cu cat portiile de mancare sunt mai mari sau contin alimente greu digerabile, cu atat senzatia de somnolenta va fi mai puternica.

-consumul de alimente care contin triptofan care, asa cum am aratat mai sus este transformat, la nivelul creierului in serotonina: branza, carne de pui, peste, lapte, fructe oleaginoase.

-cu cat glicemia creste mai repede, cu atat mai puternica va fi aceasta senzatie,

-afectiuni ale ficatului sau ale bilei,

-unele intolerante alimentare, alergii alimentare,

-anemia.

  Digestia consuma mult din energia organismului, astfel, o masa care este pregatita cu alimente usor de digerat si nu intr-o cantitate foarte mare, poate ajuta in scaderea starii de moleseala de dupa masa. 

  Consumul de carne este un factor important in extenuarea organismului, in timpul procesului de digestie al acesteia.

  Incercati sa va stabiliti mese mai usoare si mai dese, cu cantitati mai mici de mancare.

  Reduceti cantitatile de alimente care au un indice glicemic mare, lactate.

  Consumati orez brun, legume, seminte de floarea-soarelui.

  Luati la pranz, inainte cu o ora de masa sau dupa masa suplimente cu complexul de B-uri si ginseng (vezi postarile despre oboseala)



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Cautati pe blog dupa...

acnee (5) afectiuni (40) afectiuni cavitate bucala (20) afectiuni copii (74) afectiuni digestive (45) afectiuni feminine (26) afectiuni ficat (18) afectiuni inima (15) afectiuni ochi (6) afectiuni piele (39) afectiuni plamani (17) afectiuni respiratorii (29) afectiuni sistem circulator (22) afectiuni sistem nervos (44) afectiuni sistem osos (13) afectiuni sistem urinar (7) afectiuni ten (35) afectiuni urechi (7) alergii (8) alge marine (1) alimente sanatoase (70) analize (5) anemie (19) aromaterapie (9) astm (3) balonare (4) bicarbonat de sodiu (6) caderea parului (4) calciu (13) cancer (4) candida (3) ceaiuri (21) celulita (3) coenzima Q10 (3) colesterol (3) colici (4) complex b (12) condimente (1) constipatie (5) copii (20) cosmetica (34) cosmetice Y.Rocher (7) cure de slabire (11) depresie (5) detoxifiere (9) diabet (5) diete (14) digestie (4) febra (10) ficat (2) fier (7) flora intestinala (4) flora microbiana (3) fructe (4) galbenele (6) glicemie (1) hemoroizi (1) hipertensiune (5) hipertiroidie (2) hipotiroidie (3) homeopatie (36) hormoni (25) imunitate (7) infectii urinare (2) ingrijire bebelusi (43) insomnie (5) iod (3) lamaie (1) legume (1) legume medicament (5) memorie (6) miere (1) minerale (50) minerale homeopatie (1) obezitate (2) oboseala (3) par (9) patrunjel (5) plante medicinale (37) ponturi (3) produse apicole (20) produse lactate (7) propolis (4) raceala (14) remedii naturiste (8) reumatism (3) riduri (3) sarcina (16) sistem imunitar (14) sport (1) stres (2) ten (3) tetanie (3) tiroida (1) tratamente naturiste (23) tuse (5) ulei de peste (2) uleiuri esentiale (6) varza (1) viermi intestinali (5) vitamina c (8) vitamine (51)