Cum sa ne ferim de deshidratare pe timpul verii

  Deshidratarea apare in momentul in care, din diferite motive, organismul elimina mai multa apa decat primeste. Vara apare o deshidratare mai puternica datorita caldurii excesive dar si a consumului scazut de lichide in timpul exercitiilor fizice si a consumului de excesiv de cafea sau alcool.


  Deshidratarea poate fi:

-usoara, sub 5 % lichide pierdute de organism,

-medie, daca se pierde intre 5-10% din lichide,

-severa, daca se pierd mai mult de 10 %.

  Simptomele deshidratarii:

-buzele uscate sau crapate,

-limba uscata,

-ochi infundati in orbite,

-piele putin elastica, care revine greu la forma initiala,

-obraz palid.

  O importanta deosebita trebuie acordata deshidratarii copiilor mici care poate avea efecte foarte grave.

  Senzatia de sete apare cu mult dupa ce organismul a sesizat ca este deshidratat. Astfel, este necesar sa prevenim aceasta situatie si sa consumam lichide cat de des putem.

  De retinut este faptul ca o scadere a apei din organism de numai 2 % scade forta fizica de peste 15 ori. Dupa o ora de jogging organismul pierde circa 1,5-2% apa.

  Pentru a potoli setea trebuie sa consumam vara bauturi calde sau la temperatura camerei. Lichidele calde precum ceaiurile ajuta organismul sa transpire, realizandu-se o echilibrare naturala a temperaturii corpului. 

  Consumarea de lichide ce contin cuburi de gheata sau sunt foarte reci blocheaza asimilarea apei in tesuturi si slabesc unele organe precum splina si ficatul.


  Ce consumam pentru a nu ne deshidrata ? 

  Apa este elementul esential al organismului nostru. La barbati apa reprezinta 60 % din greutatea corporala in timp ce, la femei acest procent se ridica la 50%.

  Pentru ca apa sa fie buna de consum aceasta trebuie sa nu contina nitrati, nitriti, clor, microorganisme si sa aiba o cantitate mica de sodiu. 

 Apa poate avea efect diuretic ajutand organismul sa elimine toxinele din organism. Pentru a se intampla acest lucru trebuie sa consumam cantitati mai mari de apa decat are nevoie organismul astfel, acesta este nevoit sa elimine surplusul de apa impreuna cu toxinele.

  Apa minerala de masa are o cantitate scazuta de minerale si o cantitate mare de dioxid de carbon care poate afecta stomacul si rinichii.

  Apele minerale trebuie sa fie slab carbogazificate sau carbogazoase de la sursa.

  In functie de continutul chimic apa minerala poate fi:

-slab mineralizata, sub 500 de miligrame de minerale,

-foarte slab mineralizata, sub 50 miligrame de minerale.

  Apele oligominerale contin pana la 1 gram de minerale.

  Apele carbogazoase pot fi bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, feruginoase, sulfuroase, in functie de mineralul care are concentratia cea mai mare.

  Unele ape minerale pot stimula activitatea intestinului, accelerand peristaltismul si eliminand toxinele din organism. Altele ajuta ficatul sa filtreze si sa elimine mai eficient toxinele din organism.

  Apele minerale nu se consuma daca suferiti de afectiuni acute, afectiuni ale inimii, hemoragii, ulcer gastro-duodenal.

  In caz de efort fizic prelungit sau canicula se poate consuma apa la temperatura camerei in care s-a adaugat foarte putina sare. Aveti grija la sare deoarece surplusul de sare va atrage apa din tesuturi si o va dirija spre intestin.

 Apa se va consuma in cantitati mici pe tot parcursul zilei, din jumatate in jumatate de ora, chiar daca nu va este sete.

  Cateva sucuri naturale care sa va aline setea si recomandarile lor

  Fructele au un continut de apa de aproximativ 70-80 % fiind recomandate pentru a nu ne deshidrata.

  Unele fructe au efecte sudorifice ceea ce ajuta la stabilizarea temperaturii interne, asa cum am aratat anterior. Dintre acestea trebuie sa amintim capsunile, lamaia, fragii, portocala dar si nucile si migdalele.

  Iata cateva sucuri proaspete de fructe si legume care va vor ajuta sa va hidratati si sa scapati de unele afectiuni pe care le puteti avea:

-suc de afine recomandat in diaree, balonare, colite, infectii urinare,

-suc de capsuni recomandat in caz de afectiuni reumatice, probleme de crestere la copii,

-suc de cirese in caz de arteroscleroza (vezi postarea despre ateroscleroza), guta, obezitate, 

-suc de grepfrut recomandat in caz de lipsa de pofta de mancare, oboseala sau probleme hepatice,

-limonada ajuta in caz de oboseala, dupa o boala pentru refacere mai rapida, pentru o crestere armonioasa a copiilor, pentru a forta organismul sa transpire, asa cum am aratat mai sus,

-suc de mere pentru astenie sau constipatie,

-suc de pere in caz de anemie sau oboseala,

-suc de portocale recomandat in caz de covalescenta, crestere armonioasa a copiilor,

-suc de morcovi in caz de afectiuni digestive, afectiuni hepatice, pentru mentinerea sanatatii pielii si parului si a ochilor, imbatranire, colita. Acest suc se poate combina cu suc proaspat de telina, rosii sau patrunjel, sare piper,

-suc de rosii care ajuta in caz de lipsa de pofta de mancare, remineralizare, oboseala, pietre la bila.

  Atentie, aceste sucuri proaspete trebuie consumate in maxim 3 ore, cate putin.

  Daca consumati sucuri imbuteliate preferati-le pe cele care sunt imbuteliate in sticla deoarece sucul dizolva o parte din ambalaj.

  Alcoolul, in special berea preferata pe timp de vara, desi in prima faza hidrateaza, are totusi efect diuretic, de a scoate apa din organism.

  Daca consumati cafea este necesar ca pe parcursul orei urmatoare sa consumati apa pentru a ne reface hidric deoarece aceasta are efect diuretic. La fiecare cana de cafea se vor consuma 2-3 cani de apa.

  Deshidratarea poate fi cauza durerilor de spate.

  Pentru a ne hidrata putem consuma, alaturi de apa, apa minerala, fructe sau sucuri si ceaiuri care, fiind calde ajuta organismul sa isi mentina temperatura optima. Dintre acestea putem amintim ceaiul de musetel, cel de menta, de afine, salvie, etc.

  









Comentarii